Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Folytatódik a Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program

2022.04.26
18:09
2022.04.30
07:44
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán egyeztetett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program folytatásáról, a Szabadka-Szeged és a Belgrád-Budapest gyorsvasút befejezéséről, valamint Szerbia és Magyarország jövőbeni együttműködéséről is szó volt a találkozó utáni sajtótájékoztatón. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a két országban lezajlott sikeres és eredményes választás alapot teremtet arra, hogy az államok tovább folytassák az eredményes együttműködést.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadta Szabadkán.

A magyarországi küldöttség a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Ezt követően a VMSZ elnöke és a magyar tárcavezető sajtótájékoztatót tartott.
A két országban lezajlott választások eredményeképp tovább folytatható az elmúlt évben, évtizedben elkezdett szerb-magyar együttműködés. Az elkövetkező időszakban tovább folytatódik a megkezdett munka - mondta Pásztor István. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy az elért eredmények megteremtik az alapot, hogy számos beruházásról egyeztessenek, illetve elmondta, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program is folytatódik.

„Ma, visszatekintve az ismert eredményekre azt állapíthatjuk meg, hogy ez mára realitás. Azt mondhatjuk, hogy erről komolyan tudunk gondolkodni és komolyan beszélhetünk ma. Abban állapodtunk meg, hogy nagyon rövid, belátható időn belül az olyan ügyek amelyeknek a végrehajtása még nem következett be, elsősorban a gazdaságfejlesztési program vonatkozásában, megtörténik. Másodsorban pedig megfogalmazzuk azokat a fontos fejlesztési elképzeléseket, fontos, nagy volumenű fejlesztéseket, amelyeket asztalra rakva, megbeszéljük az elkövetkező években, hogy mit fogunk tenni.”

A magyarországi és külhoni választók a nemzet jövőjéről is döntöttek az április harmadikai választáson - mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter megköszönte, hogy ennyien éltek szavazati jogukkal és támogatták az eddigi erőfeszítéseket. A tárcavezető elmondta, hogy 2025-re elkészül a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút. A Szabadka és Szeged közötti vasútvonalat pedig idén nyáron vagy ősszel adhatják át a teher, jövő nyáron pedig a személyforgalomnak. A tárcavezető is beszélt a vajdasági gazdaságfejlesztési programról.

„Folytatjuk a gazdaságfejlesztési programot. Eddig összességében 14123 itteni vállalkozás támogattunk, összesen 72 milliárd forinttal, amelynek nyomán 167 milliárd forintnyi beruházás jött létre Vajdaságban. Jelenleg 79 mezőgazdasági és szolgáltatóipari vállalkozás pályázatának a kifizetését készítjük elő. Ezek összesen 35 milliárd forintnyi beruházást jelentenek.”

Az energiabiztonság kérdése is szóba került. Erről Szijjártó Péter azt mondta, hogy az aránytalan károkozás elkerülése érdekében arra kérték európai partnereiket, hogy ne terjesszenek elő olyan javaslatokat, amelyek korlátoznák az Oroszországból Európába történő kőolaj és földgáz szállítását. A miniszter kifejtette, hogy kiállnak Ukrajna területi integritása mellett, de nem fogják engedni, hogy Magyarország területén szállítsanak át fegyvereket.

Szijjártó Péter
Magyarország
Pásztor István
VMSZ

Most

07:48, Frissítve: 07:59

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt történt az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában. Egy 13 éves fiú reggel fél 9-kor, apja fegyverével nyitott tüzet a biztonsági őrre, aki testével védte a tanulókat.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.