Ugrás a tartalomra

Szijjártó: a jelenlegi válság lehetőséget biztosít az európai integrációs folyamat felgyorsítására

2023.02.21
18:50
2023.02.21
18:57
Forrás
Pannon RTV
Szerbia európai uniós integrációjáról egyeztetett Tanja Miščevićtyel, Szerbia európai integrációért felelős miniszterével Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Magyarország további támogatásáról biztosította Szerbiát a csatlakozási folyamatot illetően a magyar tárcavezető.

Politikai és gazdasági téren is kiváló az együttműködés Szerbia és Magyarország között - mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, 2022-ben elérte a 6 milliárd eurót a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Többek között Szerbia gazdasági fejlődése is azt bizonyítja, hogy helye van az Európai Unióban - fogalmazott a politikus.

„Mivel Szerbia a legnagyobb ország a Nyugat-Balkánon, ezért kulcspozícióban van. Mi azt javasoljuk az Európai Uniónak, hogy a csatlakozási fejezetek közül, amiket eddig még nem nyitottak meg, mind a 13 fejezetet nyissa meg azonnal. Mi azt gondoljuk, hogy Szerbia igenis hozzáadna az Európai Unió fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságához.”

Azt, hogy Szerbia hozzáadna az EU fizikai védelméhez, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szerbiának a migrációs nyomás enyhítésében is nagy szerepe van - hangsúlyozta Szijjártó. Ami pedig az energiaellátást illeti, Magyarország tavaly 5 milliárd köbméter földgázt importált Szerbián keresztül - emlékeztetett a politikus.

Tanja Miščević, Szerbia uniós integrációért felelős minisztere elmondta, az EU-s forrásoknak köszönhetően a jövőben is számos jelentős projekt valósulhat meg Szerbia és Magyarország között. „Magyarország az 5. helyen áll a gazdasági partnereink között. Ami azt jelenti, hogy gazdaságilag is egymásra fókuszálunk. Ez szintén egy olyan irány, amit a jövőben is folytatunk majd. Igyekszünk a jövőben is élni a lehetőséggel, amit a határon átnyúló együttműködéshez nyújtanak az európai források. Nagyon érdekes projektjeink lesznek a környezetvédelem, a önkormányzatok működése terén.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, mindazok, akik lassítják az uniós bővítést, azok valójában az Európai Uniót gyengítik. Tanja Miščević a nap folyamán egyébként Magyarország nagyköveteivel is ismertette Szerbia integrációs törekvéseit.

Szijjártó Péter
Tanja Miščević
Szerbia
Magyarország
európai integrációs folyamat

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.