Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Magyarország érdeke Szerbia EU-s csatlakozása

2018.10.25
20:49
2018.10.25
22:12
Forrás
Pannon RTV
Magyarország azt szorgalmazza, hogy decemberben minden olyan uniós csatlakozási fejezet nyíljon meg Szerbiával, amelyre Belgrád technikailag készen áll.

Ezt hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szerb fővárosban, miután megbeszélést folytatott Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős szerb miniszterrel.

Magyarország továbbra is támogatni fogja Szerbia mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz - mondta Szijjártó Péter Belgrádban miután tárgyalt Jadranka Joksimovic szerb eurointegrációért felelős miniszterrel. Szijjártó Péter elmondta, Magyarországnak gazdasági érdeke Szerbia EU-s csatlakozása. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a nyugat-balkáni régió gazdaságilag gyorsabb ütemben fejlődik, mint az Európai Unió és ezért az EU-nak szüksége van a gyorsan fejlődő nyugat-balkáni országokra. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, Magyarországnak nem csak gazdasági érdeke Szerbia EU-s csatlakozása.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Másrészt van egy biztonsági oka a támogatásunknak. Mi Szerbiát a térség stabilitása szempontjából kulcsszereplőnek tartjuk. Stabil és gyorsan fejlődő Szerbia stabil és gyorsan fejlődő Nyugat-Balkánt jelent számunkra. Most, amikor a migrációs útvonalak újra aktivizálódnak, nagyon fontos, hogy ebben a térségben stabilitás legyen.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarország szorgalmazza azon EU-s csatlakozási fejezetek decemberben való megnyitását, amelyekre Szerbia technikailag készen áll. Elmondta: a szerb eurointegrációs miniszter tájékoztatta arról, hogy a belgrádi kormány hét fejezet megnyitására áll készen: „Magyarország azt szorgalmazza, hogy decemberben minden olyan csatlakozási tárgyalási fejezet nyíljon meg Szerbiával, amely tekintetében Szerbia készen áll. A miniszter arról tájékoztatott, hogy Szerbia technikailag készen áll hét tárgyalási fejezet megnyitására. Mi azt szorgalmazzunk, hogy a decemberi kormányközi találkozón mind a hét fejezetet nyissuk meg Szerbiával.”

Jadranka Joksimović a közös sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy Magyarország mindig is a fejezetnyitások mellett állt ki, és a magyar-szerb kommunikáció mindig is őszinte és következetes volt.

Jadranka Joksimović, eurointegrációért felelős miniszter, Szerbia: „Valóban, mint mindig, jó a kommunikáció a két ország között Szerbia európai útjával kapcsolatban és azzal kapcsolatban, hogy mindig őszinte, következetes támogatást kapott Szerbia, ami egy pillanatig sem volt képmutató, hanem olyan amilyennek két jó szomszéd között kell, hogy legyen, mint amilyen Magyarország és Szerbia között volt az elmúlt években. Ez mindenekelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és a mi államfőnk, Aleksandar Vučić erőfeszítéseinek köszönhető.”

Szerbia eurointegrációért felelős miniszterre a csatlakozási fejezetekkel kapcsolatban elmondta: a cél hét tárgyalási fejezet megnyitása december folyamán, azonban hozzátette már három csatlakozási fejezet megnyitását is sikerként könyvelné el Szerbia: „Tudom és reális vagyok, mivel az Európai Unióban a választások előtti hangulat nem kedvez az EU bővítésének. Ezért mi reálisan nézve három vagy négy csatlakozási fejezet megnyitását várjuk, ami nagyon jó lenne.”

Az eurointegrációért felelős szerb miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre jobbak lesznek a kapcsolatok, és egyre több területen tud majd együttműködni a két ország.

Európai Unió
Szijjártó Péter
Jadranka Joksimovic
Belgrád

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.