Ugrás a tartalomra

Szijjártó: Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak

2022.02.23
09:27
2022.05.01
18:09
Forrás
MTI
Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak és ahogy eddig sem, ezúttal se fogja megvétózni a keleti szankciókat - mondta közösségi oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hetven magyar vállalat üzletemberével együtt Egyiptomba és Bahreinbe utazik, ahol a kelet-európai biztonsági helyzetről is tárgyal.

Bejelentkezésében a külügyminiszter azt mondta: az elmúlt napokban olyan irányt vettek a fejlemények, amelyek ellentétesek Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette és nem bontja meg az európai egységet, mint ahogy sohasem tette - jelentette ki. "Mi magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek" - fogalmazott.

Sajnos a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik - közölte, megjegyezve, hogy "ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti". Álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban kedden, ezért - fogalmazott - szeretné világossá tenni, hogy Magyarország része és részese az egységes európai válasznak, "mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk azt megvétózni".

Kedden összeültek az állandó képviselők Brüsszelben és a külügyminiszteri tanácsnak is volt egy informális ülése Párizsban, ahol államtitkári szinten képviseltette magát Magyarország - mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: szerdán 11 órakor újra összeülnek az állandó képviselők Brüsszelben annak érdekében, hogy délutánra jogilag is létező formában jöjjenek létre azok a szankciós intézkedések, amelyek az Európai Unió egységes válaszát jelentik az elmúlt napok kelet-európai fejleményére.

Megismételte: Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak, dacára minden nyugati és keleti médiahíresztelésnek.

"Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét" - fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

szuverenitás
Szijjártó Péter

Most

20:05, Frissítve: 20:13

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.