Ugrás a tartalomra

Ukrán válság - Rendkívüli EU-csúcsot tartanak csütörtökön

2022.02.23
12:40
2022.04.30
07:31
Forrás
MTI
Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak holnap az Európai Unió állam- és kormányfői az orosz-ukrán válság ügyében.

18:00

Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

17:10

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyolc órára hívta össze a tanácskozást. A legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. Emellett arról, hogy hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, valamint hogyan támogatják majd Ukrajnát. Az EU-csúcson Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz - írja a hirado.hu.

14:22

Az IfW gazdaságkutató intézet szerint hatékony lehet az Oroszország elleni energiaembargó.

A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) tanulmánya szerint a gázzal folytatott kereskedelem leállítása az orosz gazdasági teljesítmény közel 3 százalékos visszaesését, az olajjal folytatott kereskedelem leállítása pedig bő 1 százalékos csökkenését eredményezné. Németország és az EU számára viszont a gazdasági kár mindkét esetben rendkívül csekély lenne. Az intézet KITE kereskedelmi modellje azt mutatja ki, hogy egy Oroszországgal szembeni kereskedelmi embargó középtávon hogyan hatna egyes termékcsoportokra. Ezek szerint a gázembargónak lennének a legsúlyosabb gazdasági következményei: Oroszország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal esne vissza. Németország GDP-je ezzel szemben enyhén, 0,1 százalékkal növekedne, és az EU GDP-je is minimálisan emelkedne. Az olajra vonatkozó kereskedelmi embargó Oroszország esetében 1,2 százalékos, Németország és az EU esetében pedig 0,1 százalékos csökkenést eredményezne a gazdasági teljesítményben. A gépekre és gépalkatrészekre vonatkozó embargó 0,5 százalékkal, a járművekre és járműalkatrészekre vonatkozó embargó pedig 0,3 százalékkal csökkentené Oroszország gazdaságát. Németország és az EU számára mindkét intézkedésnek csak minimális negatív hatásai lennének.

"Számításaink csak példaként szolgálnak, de egyértelműen azt mutatják, hogy a kereskedelmi embargó középtávú gazdasági következményei sokkal jobban sújtanák Oroszországot, mint a nyugati szövetségeseket" - mondta Hendrik Mahlkow, az IfW Kiel kereskedelmi kutatója, aki a számításokat végezte.

14:16

Több száz embert és több tízmilliárd font értékű vagyoneszközt érintenek a brit kormány által Oroszországgal szemben eddig érvénybe léptetett szankciók - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnsont a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félórájában Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője faggatta arról, hogy a konzervatív párti kormány miért nem érvényesítette az Ukrajna elleni orosz invázió esetére kilátásba helyezett szankciók teljes arzenálját. A brit kormányfő válaszában kijelentette: a brit szankciók eddig 275 személyre terjednek ki, az orosz pénzintézetek és oligarchák elleni intézkedések pedig 37 milliárd font értékű vagyoneszközt érintenek.

13:33

A "népeknek szenvedést okozó lépések" leállítását sürgette Ferenc pápa az általános audiencián mondott beszédében a Vatikánban ima- és böjtnapot hirdetve meg március 2-ra a békéért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy nagy fájdalmat érez, mivel "az utóbbi hetek diplomáciai erőfeszítései ellenére egyre aggasztóbb helyzet körvonalazódik". A katolikus egyházfő a politikai felelősökhöz intézett felhívást, arra kérve őket, "komoly lelkiismeret-vizsgálatot végezzenek Isten előtt, aki a béke és nem a háború istene, mindenki atyja, nem csak egyeseké, és aki testvérként, nem ellenségként akar bennünket látni". "Kérek minden érintett felet, tartózkodjon bármilyen lépéstől, mely további szenvedést okoz a lakosságnak, törékennyé téve a népek közötti együttélést, elértéktelenítve a nemzetközi diplomáciát" - mondta Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy vele együtt az egész világon sokan mások is félelmet és aggodalmat éreznek, "mivel mindenki közös békéjét ismét egyéni érdekek fenyegetik". A pápa felhívást intézett a hívőkhöz és a nem hívőkhöz is, böjtölési napot hirdetve meg a békéért március 2-ra, hamvazószerda napjára. "Jézus megtanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel kell válaszolni: imával és böjttel" - mondta Ferenc pápa, aki a béke királynője, Szűz Mária közbenjárását is kérte, hogy oltalmazza a világot a háború "őrületétől".

Ferenc pápa január 26-án is imanapot vezetett az ukrajnai békéért.

13:01

A kínai külügyminisztérium tiltakozott az Oroszországgal szembeni szankciók ellen, és az ukrajnai helyzet párbeszéd és konzultáció útján történő megoldását sürgette.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást: az "egyoldalú szankciók" soha nem jelentettek hatékony megoldást a problémák kezelésére. Hua az Egyesült Államokat tette felelőssé az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségek elmérgesedésében. Azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok félelmet keltett azáltal, hogy fegyvereket küldött Ukrajnába. "Felelőtlen és etikátlan másokat azzal vádolni, hogy nem oltják hatékonyan a lángokat, miközben maguk öntik az olajat a tűzre" - fogalmazott Washington lépései kapcsán. A kínai külügyi szóvivő emlékeztetett: Kína többször felszólította az érintett feleket, hogy vegyék figyelembe egymás jogos aggályait, és tárgyalások útján keressenek megoldást a problémákra. Peking továbbra is a térség békéjének és stabilitásának közös fenntartását szorgalmazza - mondta. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában közzétett cikkben kínai szakértők úgy vélekedtek, hogy Kína, csakúgy mint eddig is, semleges állásponton marad majd az ukrajnai helyzetet illetően. Cuj Heng, a Kelet-Kínai Tanárképző Egyetem ruszisztika központjának kutatója rámutatott: Kína szoros stratégiai kapcsolatot ápol Oroszországgal, ugyanakkor hosszú távú együttműködést folytat Ukrajnával is, ahol számos beruházással is rendelkezik. A szakértő szerint emiatt Peking tartani fogja magát a szuverén államok területi egységére vonatkozó alapelveihez.

12:51

Terrortámadást akadályoztak meg a Krím-félszigeten - közölte az orosz biztonsági szolgálat. Tájékoztatásuk szerint, az ukrán Jobb Szektor nevű, Oroszországban betiltott szélsőjobboldali szervezet készítette elő. Letartóztattak hat orosz állampolgárt, akik egy robbanószerkezet felrobbantására készültek egy pravoszláv templomban. Egyikük garázsában a Jobboldali Szektor szimbólumait és robbanószerkezetekhez szükséges alapanyagokat találtak, valamint találtak egy a támadásról szóló levelezést is.

12:38

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) úgy határozott, hogy az egész országban rendkívüli állapotot vezet be, kivéve Donyeck és Luhanszk megyéket, ahol ez a vészhelyzeti jogi rendszer már érvényben van - közölte Olekszij Danyilov, az RNBO titkára, a tanács ülését követően.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényhozásnak erről 48 órán belül határoznia kell. A hírportál úgy tudja, hogy a parlament még szerdán dönteni készül róla. Danyilov kifejtette, hogy a rendkívüli állapothoz kapcsolódó korlátozások régiónként eltérőek lesznek. Közölte, hogy a rendkívüli állapotot a Tanács harminc napra javasolja bevezetni. Szavai szerint ez a legtöbb állampolgár életét semmilyen módon nem fogja érinteni.
"Ez a közrend, a lakosság és a nemzetgazdaság létfontosságú tevékenységét biztosító létesítmények védelmének erősítése lesz, lehet szó a forgalom korlátozásáról, a közlekedés fokozottabb ellenőrzéséről, illetve a magánszemélyek okmányainak ellenőrzéséről. Ezek megelőző jellegű intézkedések, hogy a béke fennmaradjon az országban, a gazdaság működjön, és megakadályozzuk a destabilizációt" - mondta Danyilov.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormány szerdai ülését megnyitva, úgyszintén biztosított afelől, hogy a rendkívüli állapot bevezetése nem lesz hatással az ukránok mindennapjaira és az üzleti életre.

11:40

Az ukrán parlament ma jóváhagyta a szankciók bevezetését 351 orosz ellen, köztük olyan képviselőkkel, akik támogatták a régió függetlenségének elismerését Kelet-Ukrajnában.

11:00

Magyarország része és részese a közös európai álláspontnak és ahogy eddig sem, ezúttal se fogja megvétózni a keleti szankciókat - mondta közösségi oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hetven magyar vállalat üzletemberével együtt Egyiptomba és Bahreinbe utazik, ahol a kelet-európai biztonsági helyzetről is tárgyal.

09:30

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este újabb videóüzenetben fordult az ukránokhoz, és bejelentette, hogy rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe.

Az államfő pontosította, hogy nem általános mozgósításról van szó, hanem csak azokat hívják be a seregbe, akik a “hadműveleti tartalékhoz” tartoznak. Ma nincs szükség általános mozgósításra - mondta. Gyorsan ki kell viszont egészítenünk az ukrán hadsereget és más fegyveres alakulatokat. Ukrajna fegyveres erőinek legfelsőbb parancsnokaként az elnök rendeletet adott ki tartalékosok behívásáról. Zelenszkij közölte, hogy a fegyveres erők főparancsnokának döntése alapján a közeljövőben kiképzéseket is tartanak a területvédelmi rendszer tartalékosainak.

07:53

Szankciókat alkalmaz az EU az oroszokkal szemben, és ezt a tagjelölt Szerbiától is elvárja. Ausztrália és Japán is szankciókat vezet be Oroszországgal szemben. A két ország csatlakozott az Egyesült Államokhoz, az Európai Unióhoz, Kanadához és Nagy-Britanniához az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetésében. Kina viszont ellenzi a szankciókat. Peking azt reméli, hogy az érintett felek párbeszéd útján próbálják megoldani a kialakult helyzetet - közölte a külügyminisztérium szóvivője.

Vlagyimir Putyin
Oroszország
Ukrajna

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.