Ugrás a tartalomra

Szlovén-szerb együttes kormányülés

2018.02.01
17:25
2018.02.01
19:27
Forrás
Szerbiai RTV
A találkozón több fontos államközi együttműködési szerződést is aláírtak, amelyek várhatóan tovább javítják majd a két ország közötti egyébként is jónak mondható gazdasági és politikai kapcsolatokat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök és a szemerkélő eső fogadta Ana Brnabić szerb kormányfőt Szlovéniában. A két miniszterelnök a baráti kézfogást követően négyszemközt egyeztetett, főként politikai és gazdasági témákról, majd pedig csatlakoztak a két ország közös kormányüléséhez.

Ana Brnabić úgy véli, a két állam között rendkívül jók a kapcsolatok. Szavai szerint a két ország miniszterei között egyetlen olyan személy sincs, aki ne ápolna jó viszonyt kollégájával: „Ez azt bizonyítja, hogy Szerbia és Szlovénia között valóban nagyon jó a viszony. Politikailag és gazdaságilag is kitűnőek a kapcsolatok. Abban bízunk, és dolgozunk is rajta, hogy ezek a kapcsolatok a jövőben minél jobbak legyenek.”

A Szerbia és Szlovénia közötti árucsere forgalom összértéke 2017 első tíz hónapjában elérte az 1,1 milliárd eurót, ami a 2016-os adatokhoz képest több, mint 7 %-os növekedést mutat. Emellett a külföldi szlovén befektetések legnagyobb része továbbra is Szerbiába érkezik.

Szerbia és Szlovénia két baráti ország, amelyek együttes kormányülései a gazdasági kapcsolatok fejlődését, illetve az emberek javát szolgálja - jelentette ki Miro Cerar. A szlovén miniszterelnök hozzátette, országa továbbra is támogatja Szerbia uniós csatlakozási törekvéseit.

A kormányülést követően több fontos államközi szerződést is aláírtak, amelyek egyebek mellett a szerbiai munkaerő szlovéniai foglalkoztatására, a két ország közötti filmipari együttműködésre, illetve a külügyminisztériumok jövőbeni munkatervére vonatkoznak. A szlovéniai találkozót gazdasági fórum zárta.

Szerbia
Szlovénia
Ana Brnabić
Miro Cerar

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.