Ugrás a tartalomra

Támadás szíriai létesítmények ellen

2018.04.14
14:58
2018.04.14
20:01
Forrás
Index.hu, MTI, Tanjug
Washington, Párizs és London összehangolt légicsapásokat hajtott végre Szíriában a múltheti vegyifegyver-támadás miatt.

A támadás közép-európai idő szerint hajnalban történt. Donald Trump amerikai elnök bejelentése után nem sokkal kezdődtek meg a hadműveletek. Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad rezsime ellen.

A hivatalos szíriai tájékoztatás szerint nem követelt halálos áldozatokat a hajnali légicsapás, csupán anyagi károk keletkeztek. Egyes sajtók korábban három halálos áldozatról írtak.

Az akciót az Amerikai Egyesült Államok Franciaországgal és az Egyesült Királysággal egyeztetve, közösen hajtotta végre.

Egy amerikai tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy Tomahawk robotrepülőket vetettek be több célpont ellen, legalább egy, a Vörös-tengeren tartózkodó amerikai hadihajó vett részt az akcióban. A CNN-nek más források arról beszéltek, hogy vadászbombázókkal is támadtak, és B1-es bombázókat is bevetettek.

A brit légicsapásokat négy Tornado vadászbombázó hajtotta végre, Homsz közelében támadtak egy katonai létesítményt, ahol a gyanú szerint vegyi fegyverekhez használható alapanyagokat tároltak.

A szíriai állami televízió is bejelentette, hogy Damaszkusz közelében robbanásokat hallottak. Bemondták, hogy a szíriai légvédelem működésbe lépett az amerikai, brit és francia agresszió ellen. A szíriai állami tévé állítása szerint a homszi célpontnál sikerült befogniuk a rakétákat, amik így nem okoztak károkat. Nagyjából 30 rakétával támadtak, ezek harmadát leszedte a légvédelem – mondta a szíriai kormány egyik tisztviselője a Reutersnek.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint a Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki. A minisztérium szerint a szíriai légvédelem a céljuk felé haladó rakéták jelentős részét megsemmisítette.

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök a Pentagon sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy véget ért a szíriai célpontok elleni légitámadás. James Mattis védelmi miniszter hozzátette, hogy újabbat most nem terveznek, és veszteségeik nem voltak.

Amerikai Egyesült Államok
Nagy-Britannia
Franciaország
Szíria

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.