Ugrás a tartalomra

A Tanyaszínház Alapítvány létrehozásáról döntött az MNT

2023.07.14
14:04
2023.07.14
18:04
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács költségvetéséről, a kultúrát, az oktatást és a tájékoztatást érintő témákról, valamint személyi kérdésekről döntött ma az MNT a hetedik rendes ülésén, melynek napirendjén 87 pont szerepelt.

Csaknem 4 millió dinárral nőtt a Magyar Nemzeti Tanács költségvetése a Vajdasági Kormány jóvoltából. Idén így 28 millió dinárnál is több pénzzel támogatja a tartomány a testületet. A magyarországi, illetve az önkormányzati támogatások is nőttek.

Fremond Árpád, az MNT elnöke: „Két önkormányzatot is engedjék meg, hogy kiemeljek, ez a magyarkanizsai és a topolyai önkormányzat, akik jelentősen megnövelték a támogatásukat a Magyar Nemzeti Tanács irányába, így értelemszerűen olyan programokat is be tudtunk a költségvetésünkbe tervezni, amely az ő illetőségükhöz, hatáskörükhöz tartozik."

A Magyar Nemzeti Tanács ülésének egyik legfontosabb napirendi pontja a Tanyaszínház Alapítvány létrehozása volt. A Tanyaszínház folyamatos megújulásában és fejlődésében fennállásának 40. évfordulóján ért első mérföldkövéhez, amikor székházat kapott a társulat – mondta felszólalásában Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

„Öt év után most egy újabb állomáshoz ért a Tanyaszínház története. A székházzal való törődést, a hiányzó infrastruktúra megteremtését és gondozását, és a többi nem művészi tennivalókat egy alapítvány végzi majd, hogy a művészek csak a Tanyaszínház küldetésére, a színházi csoda megteremtésére koncentrálhassanak."

Ez az ötlet két évvel ezelőtt merült fel, tehát volt idő arra, hogy a Tanyaszínház csapata, illetve a Magyar Nemzeti Tanács is átgondolja a részleteket. A formai megújulás mellett a tartalmi megújulás is nagyon fontos – emelte ki az ülésen Lovas Ildikó, a Kulturális Bizottság elnöke.

„A 21. században azért a technikai, szakmai háttér, az összművészeti jelleg, a művészetek közötti átjárás, a generációs nyitottság az nagyon fontos. Amire gondolunk vagy amire én gondolok, amikor erről beszélek, akkor az a művészi szinkretizmus."

Az MNT testülete döntést hozott a vajdasági magyar, kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvények, továbbá gyermek- és ifjúsági táborok és versenyek meghatározásáról. Emellett több oktatási téma is napirenden szerepelt, így a testület döntött az iskolai hálózatokról, programokról, továbbá igazgatók választásáról és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar dékánválasztásáról. A testület harminc általános iskola esetében hagyta jóvá a Végrehajtó Bizottság döntését 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán.

Minderről részletesebben Fremond Árpád, a testület elnöke nyilatkozott Brasnyó Zoltánnak.

Tanyaszínház
Tanyaszínház Alapítvány
Fremond Árpád
Lovas Ildikó
Kabók Erika

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.