Ugrás a tartalomra

A tárgyalások folytatásáról állapodott meg a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke

2020.12.05
21:21
2020.12.05
21:35
Forrás
MTI
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg Boris Johnson és Ursula von der Leyen.

Fotó: Tanjug/John Sibley/Pool via AP

A brit miniszterelnök az Európai Bizottság elnöke csaknem két órán át tárgyalt egymással telefonon, és a közös közlemény szerint elégedetten állapították meg, hogy számos területen történt előrelépés. Ugyanakkor a három leginkább vitatott területen, vagyis az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében változatlanul jelentősek a nézetkülönbségek. Mindketten hangsúlyozták, a problémák megoldása nélkül nem lehetséges a megállapodás a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A tájékoztatás szerint a két főtárgyaló várhatóan vasárnap Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül. A brit miniszterelnök és az Európai Bizottság vezetője megállapodott arról is, hogy hétfő este megint telefonos megbeszélést tart egymással.

Kép: Tanjug/Julien Warnand

A közös közlemény nem tesz utalást arra, hogy a felek szerint meddig folytathatók a tárgyalások, ha a következő napokban sem sikerül megoldani a legvitatottabb kérdésekben fennálló nézetkülönbségeket.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül, azzal az érvvel, hogy annál későbbi időpontban nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére. A több mint másfél hónapja lejárt határidő óta több tárgyalási fordulót tartott a brit és az uniós küldöttség Londonban és Brüsszelben felváltva.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

tárgyalás
folytatás
brit
Boris Johnson
Ursula von der Leyen
Európai Bizottság

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14, Frissítve: 18:59

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1479 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.