Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Több mint 100 babacsomagot osztottak ki Topolyán

2019-05-13
17:13
2019-05-13
19:03
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Kormány ajándékait Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár adta át a családoknak a topolyai Művelődési Ház színháztermében.

A topolyai Művelődési Ház színháztermébe érkezve türelmesen sorakoztak a meghívott családok. A topolyai Török Tímea szerint szép gesztus az anyaországtól, hogy támogatja a határon túl született magyar gyerekeket is. „Nagyon jó. Jól is jön. A férjemmel mind a ketten dolgozunk, de bármilyen segítség mindig jól jön. És én nagyon hálás is vagyok.”

A megjelent szülők közül többen is hangsúlyozták, hogy fontos számukra, hogy magyar szellemben neveljék gyermekeiket. Bakos Emese, Bácskossuthfalva: „Itt vagyunk, nem akarunk elmenni, és csakis magyar iskolába, óvodában, bölcsődébe adjuk a gyereket.”

Az ünnepségen fellépett a topolyai Cirkalom táncegyüttes, majd Fremond Árpád, parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket.

Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár ünnepi beszédében az anyaország és a külhoni magyarok közötti jelképes köldökzsinór jelentőségét hangsúlyozta. Azt mondta, azon dolgoznak, hogy minél több magyar gyermek szülessen a Kárpát-medencében, a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően pedig érdemes gyereket vállalni - tette hozzá. „A Köldökzsinór Programban emellett a babacsomag mellett két anyagi támogatást is nyújtunk. Az egyik az anyasági támogatás. Ez egy 64 ezer forintos összeg, ami nem is annyira kevés. És még hozzá kapcsolódik egy babakötvény, amely szerintem legalább annyira fontos, mint az egyszeri anyasági támogatás. Hiszen azt jelenti, hogy nyitunk egy bankszámlát az újonnan született magyar gyermek számára, azon a számlán lehet gyűjtögetni a félretett pénzt a gyermeknek, és ehhez a félretett pénzhez mi is mindig hozzáteszünk valamit a magyar állam részéről, az anyaország részéről.”

Az államtitkár leszögezte, összesen 25 ezer család igényelte már a Köldökzsinór Program támogatásait, Vajdaságban pedig mintegy 1000 ilyen igénylést regisztráltak eddig.

babacsomag
Topolya
Novák Katalin

Most

14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.