Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Több mint 100 babacsomagot osztottak ki Topolyán

2019-05-13
17:13
2019-05-13
19:03
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Kormány ajándékait Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár adta át a családoknak a topolyai Művelődési Ház színháztermében.

A topolyai Művelődési Ház színháztermébe érkezve türelmesen sorakoztak a meghívott családok. A topolyai Török Tímea szerint szép gesztus az anyaországtól, hogy támogatja a határon túl született magyar gyerekeket is. „Nagyon jó. Jól is jön. A férjemmel mind a ketten dolgozunk, de bármilyen segítség mindig jól jön. És én nagyon hálás is vagyok.”

A megjelent szülők közül többen is hangsúlyozták, hogy fontos számukra, hogy magyar szellemben neveljék gyermekeiket. Bakos Emese, Bácskossuthfalva: „Itt vagyunk, nem akarunk elmenni, és csakis magyar iskolába, óvodában, bölcsődébe adjuk a gyereket.”

Az ünnepségen fellépett a topolyai Cirkalom táncegyüttes, majd Fremond Árpád, parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket.

Novák Katalin magyar család- és ifjúságpolitikai államtitkár ünnepi beszédében az anyaország és a külhoni magyarok közötti jelképes köldökzsinór jelentőségét hangsúlyozta. Azt mondta, azon dolgoznak, hogy minél több magyar gyermek szülessen a Kárpát-medencében, a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően pedig érdemes gyereket vállalni - tette hozzá. „A Köldökzsinór Programban emellett a babacsomag mellett két anyagi támogatást is nyújtunk. Az egyik az anyasági támogatás. Ez egy 64 ezer forintos összeg, ami nem is annyira kevés. És még hozzá kapcsolódik egy babakötvény, amely szerintem legalább annyira fontos, mint az egyszeri anyasági támogatás. Hiszen azt jelenti, hogy nyitunk egy bankszámlát az újonnan született magyar gyermek számára, azon a számlán lehet gyűjtögetni a félretett pénzt a gyermeknek, és ehhez a félretett pénzhez mi is mindig hozzáteszünk valamit a magyar állam részéről, az anyaország részéről.”

Az államtitkár leszögezte, összesen 25 ezer család igényelte már a Köldökzsinór Program támogatásait, Vajdaságban pedig mintegy 1000 ilyen igénylést regisztráltak eddig.

babacsomag
Topolya
Novák Katalin

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.