Ugrás a tartalomra

Többféle támogatást ígért a fiataloknak Aleksandar Vučić

2021.12.29
19:52
2021.12.29
20:08
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő mai évértékelő sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt mondta, hogy a január elseje után világra jövő második és a harmadik baba után a családok további 100 ezer dináros egyszeri támogatást kaphatnak majd.

A 16. életévüket betöltött és 29 évtől nem idősebb polgárok is örülhetnek, hiszen ők további 100 eurós állami támogatásra számíthatnak, amire januárban lehet majd beadni az igénylést.

Az már korábban eldőlt, hogy a 2022 január elseje után világra jövő elsőszülött babák szülei 300 ezer dináros egyszeri támogatásra számíthatnak. A családba érkező második és a harmadik babák után pedig egyaránt 100 ezer dináros egyszeri juttatás jár majd, mindez az eddigi támogatások mellé. További jó hír pedig, hogy a szerb állam ezentúl az otthonteremtestben is segít. Ennek részleteit január elején közlik majd az illetékesek - mondta Aleksandar Vučić.

„Mindenekelőtt ez az édesanyákhoz fog kötődni, de elhalálozás esetén ez az édesapára is átruházható, de mindenekelőtt az édesanyához kötődik. Ez a gyerekvállalást figyelembe véve 10-50%-os ajándék lehet az államtól a lakóépületre. Ha Babušnicán van egy 40 ezer eurós ház, akkor 15-20 ezer eurós ajándékot kapnak, hogy megvegyék azt az épületet.”

Januárban pedig az egészségügyben dolgozók is 10 ezer dináros egyszeri támogatásban részesülhetnek, a nyugdíjasok pedig februárban 20 ezer dináros támogatásnak örülhetnek - tette hozzá a szerb államfő. Szerinte a távolabbi jövőt tekintve is komoly tervek vannak. 2025-ig a nagybefektetések összértéke eléri majd a 14 milliárd eurót, ebből a legtöbb, mintegy 9 milliárd euró az úthálózat, további 4 milliárd euró pedig a víz és szennyvízhálózat fejlesztésére lesz fordítva, de jut még sok más területre is.

„700 millió a fiatalokra, 600 millió euró az egészségügyre, 600 millió euró az oktatásra és a digitalizációra, 500 millió euró a turisztikát és a kultúrát érintő infrastruktúrára, 500 millió az energetikára, de ez valószínűleg változik és eléri az egymilliárdot, 500 millió euró a sportlétesítményekre, ide tartozik a Nemzeti Röplabda Központ, de az új medencék, stadionok és minden más is.”

A sportot illetően Vučić bízik benne, hogy a szerb labdarúgó válogatott játékosai ott lesznek majd a 2022-es világbajnokság legjobb négy együttese között, hiszen ha összefogunk minden sikerülhet - mondta az államfő. A versengést tekintve pedig Szerbia a gazdasági növekedésben is kiemelkedően teljesített, az év végére 7,5%-os növekedés várható, ez pedig Írország után Európában a második legmagasabb adat a szerb államfő szerint. Aleksandar Vučić azt is közölte, tavaly október óta több mint 92 300 ember költözött vissza Szerbiába.

Szerbia
Aleksandar Vučić

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.