Ugrás a tartalomra

Törökország szavazott

2023.05.14
21:31
2023.05.15
14:01
Forrás
Euronews
Elnök- és parlamenti választást tartottak vasárnap. Egyre valószínűbb, hogy második fordulót kell tartani - ahogy nő a feldolgozottság, Erdogan előnye folyamatosan csökken.

Az elnökválasztáson 99,31 százalékos feldolgozottság mellett Recep Tayyip Erdogan 49,41 százalékkal áll az élen. A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 49,34 százalékot tudhat magáénak, ami 266 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban. Az ellenzék nem ismeri el az Anadolu adatait.

A Euronews azt írja: bonyolítja a helyzetet, hogy az állami hírügynökség által közölt adatok hitelességét megkérdőjelezték. Az ellenzék azt állítja, hogy az Erdogan elnök befolyása alatt működő Anadolu hamis részeredményeket közöl: előbb számolnak be a regnáló elnökre leadott szavazatokról, mint azokról, amelyek a kihívójára érkeztek. Mansur Yavas és Ekrem Imamoglu alelnökjelöltek szerint az ellenzéki aktivisták ott vannak minden választókörben, és az ő összesítésük azt mutatja, hogy Kilicdaroglu vezet.

A török választásokat évtizedek óta nem kísérte akkora figyelem, mint most, a húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan elnök soha nem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elveszítse hatalmát. Erdogan népszerűségére rossz hatással volt az elmúlt évek magas inflációja és bukdácsoló gazdasága, valamint a februári, több mint 50 ezer halálos áldozatot követelő földrengés.

Törökország
választások

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.