Ugrás a tartalomra

Továbbra sem érvényesül a részarányosság elve a tartományi szervekben

2019.04.11
16:14
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett a tartományi parlament. Az ellenzék ezúttal is bojkottálta az ülést, ehelyett az április 13-i ellenzéki tüntetésen való részvételre szólított fel a parlament épülete előtt felvonulva.

A tartományi képviselőház hat napirendi pontot vitatott meg, köztük a polgári jogvédő 2018-as évre vonatkozó jelentését.

A legnagyobb vitát az ombudsman munkájának évi jelentése váltotta ki a tartományi parlament ülésén. A jelentés szerint például nem érvényesül mindenütt a részarányos foglalkoztatás elve. Erdély Lenke, tartományi parlamenti képviselő (VMSZ): „A szerb nemzeti közösség továbbra is a közigazgatás szerveiben túl van reprezentálva, mert Vajdaság területén 67 százalék a többségi nemzet, ehhez képest pedig a közigazgatásban, ami a tartományi szerveket illeti, 70 százalékkal van képviselve. Ezzel szemben a magyar nemzeti közösség vagy a kisebbség alulreprezentált, hiszen tudjuk, hogy Vajdaság területén 13 százalékban élnek magyarok, ehhez képest az állami szervekben, a tartományi állami szervekben 4,88-ban vannak képviselve.”

Az ellenzéki demokraták bojkottálták az ülést, majd Goran Paunović, a DP képviselője párbeszédre hívta a kormány vezetőit, hiszen szerinte az elmúlt négy hónap tüntetései nem hoztak semmi javulást az ország számára.

Az ülésen az Alternatíva a Vajdaságért csoport sem vett részt. Csonka Áron elnök kifogásolja a tavaly júniusban meghozott törvényt, ami a nemzeti tanácsokra és a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozik, de a felsőoktatást érintő kérdéseket is megemlítette: „A felsőoktatás színterén pedig ki van emelve az a jogcsorbítás, ami a törvényben bekövetkezett, hiszen eddig kötelező volt a nemzeti közösségeknek kialakítani megfelelő tanszékeket, hogy a nyelvüket, kultúrájukat tudják ápolni, tanárokat tudjanak képezni. Ezek után csak lehetőséget látnak elő, tehát ha az egyetemek vagy más szervek úgy döntenek, hogy nincs szükség, akkor nem kötelezi őket semmi, hogy működtessék a továbbiakban vagy létesítsenek ilyen katedrákat.” 

Milenko Jovanov, a haladók frakcióvezetője elmondta, a képviselőházi ülésnél fontosabb esemény is van ma Újvidéken: „Az összejövetellel Vajdaság polgárainak azt kívánjuk mondani, hogy ne támogassák az utcai erőszakot, az intézményekbe való behatolást, a belgrádi rombolást, mindazt, ami az utóbbi napok és hetek ellenzéki tüntetéseit jellemzi.

A képviselőházi gyűlésen elfogadták a tartomány köztulajdonáról szóló jelentést, a tartományi szerveknél dolgozók viselkedési kódexét és az Egyenjogúsági Intézet munkájáról szóló jelentést is.

Tartományi Parlament
Újvidék
Erdély Lenke
Csonka Áron

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.