Ugrás a tartalomra

Trump: Orbán jó munkát végez országa biztonságának megőrzésében

2019.05.14
08:23
2019.05.14
19:42
Forrás
MTI
Jó munkát végez Orbán Viktor országa biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson hétfőn.

Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Washingtonban. Kiemelte, Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Méltatta továbbá azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció megfékezése érdekében. Szavai szerint ez a jelenség óriási problémát okoz Európában, az egyes országok pedig különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Trump szerint Orbán Viktor szigorú ember, de nagy tisztelet övezi. Donald Trump, elnök, Amerikai Egyesült Államok: „Orbán Viktor hatalmas munkát végzett, sok szempontból is. Tisztelik őt Európa-szerte, talán, mint nekem is, kicsit vitatott a megítélése, de ez rendben van. Ön jó munkát végzett, megvédte hazája biztonságát.” 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar miniszterelnök sajtónyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és a Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Most azért egy másfajta vezető, egy más fajta vezetés, egy célratörőbb politika érvényesül. Fontos, hogy Magyarországnak a szövetségesi kapcsolatait, amelyek az Egyesült Államokhoz kötnek bennünket, azokat időről-időre megerősítsük. Ez most megtörtént: a gazdaságpolitika területén, a külpolitika területén is, a biztonságpolitika, a katonai együttműködések területén, a migráció kérdésében, az üldözött keresztények védelmének ügyében. Fontos kérdésekben sikerült megerősíteni az amerikai-magyar stratégiai szövetséget.”

A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

Orbán Viktor
Donald Trump
Washington

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.