Ugrás a tartalomra

Új kormánya van Észak-Macedóniának

2022.01.17
09:56
2022.01.17
10:03
Forrás
MTI
Megszavazta az új, balközép kormányt az észak-macedón parlament vasárnap késő este. Az új miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke lett.

A 120 tagú törvényhozás 62 képviselője támogatta az új kormányt, 46-an pedig ellene szavaztak. Az SDSM mellett a kormánykoalíció része maradt a Demokratikus Unió az Integrációért nevű albán kisebbségi párt, és csatlakozott hozzájuk az Alternatíva nevű albán kisebbségi párt is. Észak-Macedónia előző kormányából 11 miniszter maradt a helyén, és kilenc új tárcavezetőt neveztek ki. Azért volt szükség új kormány megválasztására, illetve új miniszterelnök kinevezésére, mert Zoran Zaev volt kormányfő decemberben lemondott, miután pártja vereséget szenvedett a tavaly októberi helyhatósági választásokon.

Dimitar Kovacsevszki beszédében kiemelte, kormányának két és fél éve maradt arra, hogy megerősítse az országot. Ez idő alatt a gazdaság fejlesztésére, a fizetések és a nyugdíjak emelésére, a foglalkoztatottság növelésére, valamint az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére kívánja a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Emellett az új kormány az ígéretek szerint nagyobb figyelmet szentel a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítására, a bürokrácia csökkentésére, valamint az egészségügyi és az oktatási rendszer fejlesztésére.

Észak-Macedónia
kormány
Dimitar Kovacsevszki

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.