Ugrás a tartalomra

Új lendület az USA és az EU közötti klímavédelemi tárgyalásoknak

2021.03.09
19:23
2021.03.09
19:30
Forrás
MTI
Az együttműködés közvetve akár egy "új ipari forradalom" kezdetét is jelentheti - véli az amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottja.

Washington új lendületet kíván adni a klímavédelemről Európával folytatott tárgyalásoknak - jelentette ki John Kerry Brüsszelben. Az amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottjának véleménye szerint az USA és az EU újraindított együttműködése esélyt jelent a gazdasági modellek megreformálására, ami egy "új ipari forradalom" kezdetét jelentheti, valamint nagyszerű lehetőséget tartogat a zöldebb gazdaságok kialakítására. Az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban tervezett klímavédelmi csúcstalálkozója jelenti a világ utolsó reményét, és rejtegeti a legjobb lehetőséget a klímaválság kezelésére - véli Kerry.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében azt mondta, a brüsszeli testület örömmel vette tudomásul, hogy Washington ismét csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez. Hozzátette rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok barátként és szövetségesként mellé álljon.

Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke azt mondta, az Európai Unió kéz a kézben fog dolgozni az Egyesült Államokkal a glasgow-i ENSZ-klímacsúcs sikere érdekében. Az uniós biztos szükségesnek nevezte, hogy a rendezvényre minél több érintett szereplőt mozgósítsanak, és elérjék, hogy csatlakozzanak a klímavédelmi célkitűzések megvalósításához. "Meg vagyok győződve arról, hogy az Egyesült Államok és Európa együttműködése hegyeket mozgathat meg, és gondoskodhat arról, hogy olyan éghajlati viszonyok alakuljanak ki, amelyek között a gyermekeink és az unokáink is élni tudnak" - fogalmazott Timmermans.

John Kerry
Ursula von der Leyen
klímaválság

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.