Ugrás a tartalomra

Új szerepet kap az Európai Unió koszovói jogállamisági missziója

2018.06.08
15:05
2018.06.08
15:11
Forrás
MTI
Ezentúl Koszovó lesz felelős minden átadott vizsgálatért, büntetőeljárásért és tárgyalásért.

Megszüntetik az Európai Unió koszovói jogállamisági missziójának (EULEX) igazságügyi végrehajtási részét az uniós tagállami kormányok képviselőinek pénteki döntése értelmében, így ezentúl Koszovó lesz felelős minden átadott vizsgálatért, büntetőeljárásért és tárgyalásért.

A jogállamiság megteremtésének segítésére tíz évvel ezelőtt létrehozott EULEX jelenlegi mandátuma június 14-én jár le, a misszió ezután már az új megbízatás alapján folytatja működését. A küldetés ezután egyes kiválasztott ügyek és tárgyalások nyomon követésére fog összepontosítani az ország igazságszolgáltatási intézményeiben, monitorozni fogja a koszovói büntetés-végrehajtási szolgálat munkáját, és operatív támogatást nyújt a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálásához.

A módosított megbízatás hatálya 2020. június 14-ig tart. Erre a kétéves időszakra 169,8 millió eurós költségvetési keretet állapított meg pénteken a tanács. Ebből 83,6 milliót a misszió megbízatásának koszovói végrehajtására, 86,2 milliót pedig a szakosodott tanácsok és ügyészség támogatására különítettek el.

EULEX
Koszovó

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.