Ugrás a tartalomra

Újabb csatlakozási fejezetet nyitott meg Szerbia

2019.12.11
13:41
2020.05.06
16:37
Forrás
Pannon RTV
A 35-ből ez a 18. fejezet, amely megnyílt, ezzel pedig Szerbia túl van az EU-ba vezető út felén.

A tőke szabad áramlására vonatkozó fejezet megnyitása azt jelzi, hogy Szerbia komoly reformokat hajt végre - fogalmazott Jadranka Joksimović, Szerbia eurointegrációért felelős minisztere tegnap este Brüsszelben, a kormányközi konferencián. Várhelyi Olivér bővítési biztos szerint ez a lépés pozitív jelzés Belgrád, a Nyugat-Balkán országai és a bővítési politika irányába is.

Fontos nap ez Szerbia európai uniós csatlakozási útján - számolt be a brüsszeli kormányközi ülést követően Jadranka Joksimović. Szerbia eurointegrációért felelős minisztere a legújabb fejezet megnyitása kapcsán elégedettségének adott hangot, hogy a 35-ből immár 18-at, vagyis több mint a felét sikerült megnyitni. Joksimović ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez önmagában nem a cél. Ezeket a fejezeteket le is kell zárni, és a lakosoknak olyan életszínvonalat kell biztosítani, amit megígértek számukra - magyarázta. A szerb miniszter kiemelte, hogy az új fejezet megnyitása a bizonyítéka annak, hogy Szerbia nem álldogál egy helyben, és habár a politikában vannak hullámvölgyek, a bővítési politika továbbra is életben van. „Ennek a fejezetnek a megnyitása azt jelzi, hogy Szerbia reformokat hajt végre. Lehetne-e gyorsabban? Lehetne. Különösen egyes területeken. Törekedni is fogunk arra, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot, mert ez a mi érdekünk is mindenekelőtt, viszont ez a fejezet a bizonyítéka annak, hogy Szerbia a sikeres gazdasági reformokon túl előrelépést ért el a jogállamiság terén. Személyes véleményem szerint az alapján, amit megtettünk a jogállamiság területén, több fejezetet is megnyithattunk volna, de mi olyan jelöltként, csatlakozó országként vagyunk ismertek, amely nem panaszkodik.”

Várhelyi Olivér bővítési biztos elégedettségének adott hangot az új fejezet megnyitása kapcsán. Hozzátette, hogy van ugyan még teendő Szerbia számára, de mindent megtesznek azért, hogy az ország már jövőre új csatlakozási fejezetet nyithasson meg. „Azon fogok dolgozni, én személyesen arra fogom helyezni a hangsúlyt, hogy a bővítésen dolgozzunk, valamint a Nyugat-Balkán csatlakozásán. Reméljük, hogy legalább egy ezen országok közül készen áll majd a tagosodásra ennek a bizottságnak a mandátumának a végéig.”

Várhelyi bejelentette, hogy az Európai Bizottság már januárban előáll az új bővítési metodikával, amely négy kritériumon alapszik majd: a hitelképességen, a kiszámíthatóságon, a dinamikán és a határozottabb politikai vezetésen.
Szerbia idén összesen két csatlakozási fejezetet nyitott meg, valamint további hármat készített elő: a 2-est, a munkavállalók szabad mozgására, a 14-est, a közlekedésre és a 21-est, a transzeurópai hálózatokra vonatkozót.

fejezet
csatlakozás
bővítés
Jadranka Joksimović
Brüsszel
Várhelyi Olivér

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.