Ugrás a tartalomra

Újabb uniós tárgyalási fejezetek nyílnak meg

2019.06.24
15:59
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági parlamentben megtartott kerekasztal beszélgetés témája az volt, hogyan lehet a csatlakozási folyamatot közelebb hozni a tartományi és az önkormányzati szervekhez.

Az öt előkészített fejezetből várhatóan kettőt megnyitnak a hét végéig - nyilatkozta Újvidéken Tanja Mišćević, Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalócsoportjának vezetője.

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítési stratégiája szerint Szerbia legkorábban 2025-ben csatlakozhat az Unióhoz. A hét végéig két újabb fejezet megnyitása várható, azonban a szerb tárgyalócsoport vezetője szerint az újabb fejezetek megnyitása mellett legalább ugyanolyan fontossággal bír a munka a már megnyitott fejezeteken, illetve a közigazgatási szervek minden szinten történő bekapcsolása a folyamatba. Tanja Mišćević, a szerb tárgyalócsoport vezetője: „Hogyan követhetik nyomon a tárgyalási folyamatot a tartományi közigazgatásban és a helyi önkormányzatokban, miközben párhuzamosan készülnek a megvalósításra. A gyakorlatban való alkalmazás a legfontosabb dolog az egész folyamatban, ami azt jelenti, hogy minden szabályra, amit az Európai Uniós mércékkel kapcsolatban bevezetünk, bátran hivatkozhasson minden polgár.”

Az uniós mércék alkalmazása és gyakorlatba való átültetése nem csak az állami közigazgatás feladata, az egész társadalomnak össze kell fognia a csatlakozási folyamat sikeres végrehajtása érdekében. Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és idegenforgalmi titkár: „Az egész társadalomnak aktívabban részt kell vállalnia a tárgyalási folyamat során, hogy ápoljuk az Európai Unió politikai és kulturális értékeit. Ez minden egyén felelőssége. A vajdasági és a köztársasági kormány a múlt év októberében együttes ülésén elfogadta az eurointegrációval kapcsolatos együttműködési szerződést.”

Ahhoz, hogy Szerbia az előrevetített 2025-ös évben csatlakozhasson az Európai Unióhoz, 2023-ig meg kell nyitnia a maradék 19 fejezetet, 2025-ig pedig le kell zárnia mind a 35-öt.

Európai Unió
tárgyalási fejezet
vajdasági parlament

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.