Ugrás a tartalomra

Újra el lehet majd jutni vonattal Belgrádból Prištinába

2020.02.14
15:13
2020.02.14
17:51
Forrás
Pannon RTV
A Belgrád és Priština közötti vasúti forgalom helyreállításáról írtak ma alá szándéknyilatkozatot. Münchenben biztonsági konferenciát szerveztek, ennek részeként írták alá a megállapodást.

Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett azzal, hogy helyreállhat a közlekedési kapcsolat. Köszönetet mondott az amerikai elnöknek a közreműködésért.

A Belgrád és Priština közötti vasúti forgalom helyreállításáról szóló szándéknyilatkozatot ünnepélyes keretek között, a szerb és a koszovói elnök jelenlétében írták alá Münchenben. A felek közötti megállapodás segítője Richard Grenell az amerikai elnök különmegbízottja volt. Elhangzott, hogy ha a vasúti és más közlekedési összeköttetés a gyakorlatban is megvalósul, sokkal gyorsabban juthatnak el az áruk és az utasok Közép-Szerbiából Koszovóba.

Szerbia államfője kiemelte: „Ha majd lesz út Prištináig, autóút Prištináig, nem lesz probléma eljutni Gračanicából Szerbiába, illetve a koszovói Morava-térségből Szerbiába, és sorolhatnám. Ez csakis jó lehet számunkra. Semmilyen problémánk nincs ezzel. Örülök neki, és remélem, hogy meg is fog valósulni. És köszönöm a segítséget Trump elnök úrnak, valamint a különmegbízottjának.”

Az utóbbi időben már nem az első ilyen jellegű megállapodás született meg Belgrád és Priština között. Januárban is aláírtak egy szándéknyilatkozatot a légi közlekedés helyreállításáról. A felek hajlandóságot mutatnak a közeledésre, főleg a régió gazdasági érdekei miatt. A koszovói vámokat viszont még mindig nem szüntették meg a szerbiai árura.

Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić kijelentette: „Mi beszélhetünk azokról a dolgokról, amelyek a gazdasági előrehaladással kapcsolatosak. Ezzel semmi problémánk nincs. De hogy a státuszról beszélgessünk? Arról nem beszélgetünk, amíg a vámokat nem törlik el. Arra várunk, hogy megszüntessék a vámokat.”

Szerbia számára a müncheni biztonsági konferencia egyébként egy sor egyeztetésre is alkalmat ad. A szerb küldöttség a világ legfontosabb pénzügyi beruházóival is tárgyalt, bemutatva az ország gazdasági eredményeit és beruházási lehetőségeit.

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.