Ugrás a tartalomra

Újra választás lesz Belgrádban

2024.03.03
13:22
2024.04.17
13:33
Forrás
Pannon RTV
Ma tartotta volna alakuló ülését a belgrádi képviselő-testület, azonban három lista képviselői nem jelentek meg az ülésen, így határozatképtelen volt a testület. Mivel lejárt a határidő, új választásokat kell kiírni a szerb fővárosban.

Nincs meg a szükséges képviselői létszám a belgrádi parlament megalakításához, vagyis új fővárosi önkormányzati választás vár ránk - mondta Toma Fila korelnök a teljesen üres teremben.  A Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Mi - a nép hangja képviselői nem jelentek meg a belgrádi testület alakuló ülésén, a Szerbia az erőszak ellen választási lista képviselői pedig az ülésterem előtti aulában transzparensekkel jelentek meg, de nem mentek be az ülésre.

Újra választás lesz Belgrádban, új önkormányzati voksolást tartanak a szerb fővárosban - ez már szombaton kiderült, miután Aleksandar Šapić, az SZHP alelnöke, aki egyben Belgrád ügyvezető polgármestere is, közölte pártja elnökségének egyhangú döntését. Úgy fogalmazott, már vasárnap elindul a választási kampány, a voksolástól pedig nem kell tartaniuk.

„Végső soron megmutatni, hogy a politika nem matematika, hogy készek vagyunk rá, ebben a pillanatban a mi kárunkra, hogy megtegyük a lépést minden szerbiai polgár és belgrádi lakos érdekében, és megmutassuk, hogy ezt nem félünk megtenni.”

Vasárnap 10 órakor kellett volna megalakulnia a belgrádi képviselő-testületnek, de a terem üres maradt.

Toma Fila, korelnök, Városi Képviselő-testület, Belgrád: „Megállapítom, hogy a teremben jelenleg nincs meg a szükséges létszám, hogy megtarthassuk az ülést, és tájékoztatom Önöket arról, hogy a lebonyolított választások után nem teljesültek a feltételek, amelyeket a helyi önkormányzatról szóló törvény ír elő, hogy megalakulhasson Belgrád város parlamentje. Köszönöm szépen. Tehát, amint már mondtam, választások lesznek.”

Az ellenzék elégedett, hogy újra választások lesznek Belgrádban.

Vladimir Obradović, polgármesterjelölt, Szerbia az erőszak ellen lista: „A választásokat megismétlik. A körülményeken változtatnak. Belgrád új esélyt kap, hogy olyan hatalma legyen, amilyent megérdemel.”

Az ellenzéki listák szinte mindegyike úgy véli, az új belgrádi voksolásra mindenképpen rendezni kell a választói névjegyzék körüli problémákat. Az ellenzék győzelemként tekint arra, hogy új önkormányzati választás lesz a fővárosban, és úgy véli, az SZHP lényegében beismerte, hogy veszített Belgrádban.

választás
Belgrád

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.