Ugrás a tartalomra

Ukrajna: Hét helyen lesz magyar polgármester

2020.10.27
17:26
Forrás
Pannon RTV
Történelmi győzelemként értékelte a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket kedden Budapesten.

Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán úgy fogalmazott: ahol a magyarság összefogott, ott nem maradt el a siker. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy összegzett: jelentős sikert értek el jelentős ellenszél mellett, nem túl könnyű helyzetben. 

A KMKSZ a magyar kormány szövetségese, közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni - mondta el a magyar nemzetpolitikai államtitkár. A kárpátaljai magyarságot kedvezőtlenül érintik az újonnan kialakított választókerületek, de a megváltozott körülményekhez jól tudott alkalmazkodni a magyarság - emelte ki Potápi Árpád János: „Tíz pártból nyolc került be a kárpátaljai megyei tanácsba, így a KMKSZ is, gyakorlatilag hozva a magyarságnak a részarányát. Tehát nyugodtan mondhatjuk azt, hogy az arányainkhoz képest a politikai súlyunkat megtartottuk, nyugodtan azt is lehet mondani, hogy az öt évvel ezelőtti történelmi sikert lehetett újrázni, újra megvalósítani, és valószínűleg ez nyolc helyet jelent a megyei tanácsban.”

A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: hét helyen lesz magyar polgármester. Külön gratulált Babják Zoltánnak, aki 72 százalékkal nyerte el a beregszászi városi kistérség polgármesteri székét.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kifejtette: a kárpátaljai járásokban a magyarság aránya lecsökkent, nincs olyan járás, ahol többségben lennének, és mindezt tetézte egy új választási törvény, ami szintén rendkívül bonyolult. Emellett tovább folytatódott a magyarellenes, a magyarságot megfélemlítő kampány – mondta Brenzovics László: „A KMKSZ ennek ellenére jó eredményt ért el a választásokon, tulajdonképpen azokat a célokat, amiket kitűztünk magunk elé, azokat megvalósítottuk, ugyanolyan részvételünk lesz a megyei közgyűlésben, mint volt korábban. A beregszászi kistérségben megmaradt a magyar polgármester, és a magyar pártoknak ott a kistérségben központja lesz. Emellett a felsorolt kistérségekben szintén a KMKSZ, vagy pedig a közösen támogatott jelöltek lettek megválasztva.”

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója úgy fogalmazott: úgy tűnik, nyerő szériában vannak. Tavasszal a Vajdasági Magyar Szövetség, nemrég az RMDSZ ért el jó eredményt az önkormányzati választáson, most pedig a KMKSZ. 

Ukrajna
KMKSZ
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
választás
Brenzovics László
polgármester
siker

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.