Ugrás a tartalomra

Ülésezett az MNT, megválasztották a bizottságok tagjait és elnökeit

2019.02.22
14:30
2019.02.22
18:25
Forrás
Pannon RTV
Megválasztotta a Magyar Nemzeti Tanács az Oktatási, Kulturális, Tájékoztatási, valamint Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának tagjait és elnökeit.

Elfogadták továbbá a Forum Könyvkiadó Intézet és a Szekeres László Alapítvány évi beszámolóit, pénzügyi tervét és munkatervét. A Magyar Nemzeti Tanács ülésén szavazattöbbséggel elfogadták a testület 2018-as évi beszámolóját, pénzügyi jelentését és zárszámadását. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, a kultúra, az oktatás és több felújítási projekt is központi szerepet kapott az elmúlt években. Kiemelte: „Rendszerszintű oktatási fejlesztésekkel felújítottunk, felszereltünk, beszereltünk óvodákat, általános és középiskolát, gazdaságot és tankonyhát, képzőközpontot. Folytattuk a vajdasági felsőoktatás anyanyelvesítését, ingyenes tanszercsomagokkal, osztálykirándulások szervezésével, felkészítő- és szakképzésekkel, ösztöndíjakkal, kollégiumi ellátással támogattunk szülőt, diákot és pedagógust. Templomot, zsinagógát és közösségi házat, könyvtárat és kamaratermet újítottunk fel, ellopott Kossuth-szobor helyére újat állítottunk.”

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője szerint a beszámoló hiányos volt, a pénzügyi jelentés kapcsán pedig elmondta, számos projekt megvalósítása késett. Hozzátette: „Nekem furcsa, hogy egy részt pénzügyileg beszámol a jelenlegi MNT tizenkét hónapról - persze a zárszámadás tizenkét hónapos, de a pénzügyi beszámoló külön tizenkét hónapos - szakmailag azonban csak egy hónapról számol be.”

Hajnal Jenő, a testület elnöke válaszában elmondta, csupán összefoglalta mindazt, amit az elmúlt években tett a testület.

Az ülésen megválasztották az Oktatási Bizottság tagjait, valamint annak elnökét, Baráth Gábor Gergelyt, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola történelemtanárát. A Kulturális Bizottság elnöke Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke lett. Megválasztották az MNT Tájékoztatási Bizottságának tagjait, illetve elnökét, Kozma Zoltánt, a Pannon RTV műsorigazgatójának személyében. Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta Kozma Zoltán szakmai tapasztalatát és az eddigiekben a média területén végzett tevékenységét. Zsoldos Ferenc, az MNT tagja bírálatában azt mondta, az elnök és a bizottság tagjai tapasztaltak és megfelelőek ugyan, több médiumnak viszont nincs képviselője a Tájékoztatási Bizottságban, ilyen például a Hét Nap és a Vajdaság Ma.

Ifj. Kovács Károly okleveles jogászt választották meg a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának elnökévé. Elfogadták a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-es évi munka- és pénzügyi tervét. Ezt követte a Forum Könyvkiadó Intézet 2019-es évi munkaterve és programja, amit szintén megszavaztak. A Szekeres László Alapítvány 2018. évi beszámolóját Fejsztámer Róbert, a Kuratórium elnöke ismertette. A civil szervezetek további támogatása mellett az Előretolt helyőrség című, vajdasági írók műveit tartalmazó kiadvány is bekerült a támogatottak közé, emellett a szabadkai VM4K kulturális rendezvényeit is segítették. Fejsztámer kiemelte: „Az éves költségvetése az alapítványnak 32 millió dinár, a 2018-as évre, ennek az összegnek a felhasználásáról kaptak kimutatást, részben arról is, hogy honnan származnak a bevételek, a bevételeink kilencven százaléka anyaországi támogatásból kerül az alapítványhoz.”

A Magyar Nemzeti Tanács testülete szavazattöbbséggel elfogadta a beszámolót.

Magyar Nemzeti Tanács

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.