Ugrás a tartalomra

Ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács

2019.03.08
08:32
2019.03.08
17:12
Forrás
Pannon RTV
A testületet Aleksandar Vučić szerb államfő azért hívta össze, mert a koszovói parlament tegnap szavazattöbbséggel elfogadta a Belgrád és Priština közötti párbeszédre vonatkozó platformot.

A koszovói parlament által elfogadott platform legfontosabb követelései Koszovó Belgrád általi elismerése a jelenlegi határaival, valamint a Szerbia területi egységét garantáló 1244-es határozat hatályon kívül helyezése. Belgrád szerint az elfogadott platformmal Priština számára véget ért a párbeszéd.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Kétségtelen, hogy ez a platform Priština harmadik és utolsó csapása a Belgrád és Priština közötti párbeszédre. Emlékeztetem önöket arra, hogy az első csapás minden bizonnyal az volt, amikor Priština nem tartotta be a brüsszeli megállapodást. Ma a brüsszeli megállapodás aláírása óta 2149 nap telt el és Priština nem tett semmit. Nem hajtott végre semmit sem a brüsszeli megállapodásból.”

Aleksandar Vučić országjáró kampánya során Szerémségben beszélt a Priština által elfogadott platformról. A szerb államfő szerint kiderült, hogy a koszovói albánok soha nem is akartak megegyezni Szerbiával.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nem fogunk gyorsan reagálni. Várni fogunk néhány napot, esetleg hetet, józanul és komoly módon hozzuk meg az intézkedéseinket, döntéseinket, de megígérhetem, hogy a mi reakciónk felelősségteljes, komoly, határozott és szilárd lesz. Meg fogjuk védeni a népünk és Szerbia érdekeit Koszovón és ezt a legokosabb módon fogjuk tenni úgy, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll majd a párbeszéd folytatására.”

A koszovói parlament 61 igen szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a platformot.

Aleksandar Vučić
nemzetbiztonsági tanács
Koszovó

Most

09:55, Frissítve: 13:24

Nagyszombat van

Ma van az ortodox nagyszombat, a keresztény gyász második napja a nagypéntek után. Jézus Krisztus keresztre feszítésének napjára emlékeznek a hívek, akik imában és csendben ünneplik a nagyszombatot.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.