Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Vajdaságba látogatott Potápi Árpád János

2021.03.12
15:45
2021.03.12
19:10
Forrás
Pannon RTV
A magyar nemzetpolitikai államtitkár hivatalos útját Zentagunarason kezdte. A felújított művelődési házat tekintette meg.

Folyamatosan újul a Zentagunarasi Művelődési Ház. A Magyar Kormány támogatásával az épület tetőszerkezetét, nyílászáróit és mosdóit is felújították, valamint új hang- és fénytechnikát kapott a kulturális központ.

Sipos Hajnalka, elnök, Végrehajtó Bizottság, Zentagunaras HK: „Topolya község önkormányzata 3 millió dinárt irányzott elő, helyi közösségi szinten 3 millió 100 ezer dinárt lehetett irányozni a felújításokra, valamint a tavaly decemberi hónapban egy ehhez hasonló látogatás során megnéztük, hogy mi az, ami elkészült és mi az, ami még hiányzik, akkor ismét az MNT-nek köszönhetően az államtitkársághoz fordultunk, akik ismét jóváhagytak 5 millió forintot az épület felújítására.”

Svetićevón a bukovinai székely telepesek emlékét őrző haranglábat koszorúzta meg Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő, az MNT elnöke. A haranglábat 2019-ben újították fel.

Vikor László, elnök, Pobeda HK: „Mi ezt úgy képzeltük el, hogy a Tanyaszínház itt van, Kavillóban, Svetićevón itt a Svetićevói-tó. Azon gondolkodtunk, hogy ha valaki jön, ez egy lépcsőfok a falusi turizmus fejlesztésére, egy szegmenst képviselne a harangláb.”

Gunarason a Dózsa György Általános Iskola felújított tornatermét tekintették meg a vendégek. Potápi Árpád János, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság sporteszközökből álló ajándékcsomagját adta át a helyi iskola számára.

Csikós Hermina, igazgató, Dózsa György Á.I., Gunaras: „Magyarországi segítséggel, ami 1 millió 379 ezer dinár, sikerült a fűtésünket felújítani. Ebből fűtőtesteket vásároltunk, a csöveket kicseréltük, rákapcsoltuk a meglévő gázfűtésünkre. A borítókat ráraktuk a fűtőtestünkre, vannak még kis utómunkálatok, a borítókat nem tudtuk időben befesteni, mert hát az iskolában ugye zajlik az élet, úgyhogy a nyáron bizonyos utómunkálatokat el kell, hogy végezzünk.”

Az elmúlt években a tornaterem tetőszerkezetét is felújították és új padlózatot is kapott az épület önkormányzati és tartományi forrásoknak köszönhetően.

Potápi Árpád János
Vajdaság
Gunaras
Zentagunaras
Svetićevo
Pásztor István
Csikós Hermina
Pirityiné Szabó Judit
körút

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.