Ugrás a tartalomra

A választási törvénycsomag módosítása

2022.02.04
16:11
2022.02.04
19:18
Forrás
Pannon RTV
A választási törvénycsomag módosításairól szavaz késő délután a köztársasági parlament.

A tervezett módosítások értelmében a szerb pártok köztársasági választáson történő részvételéhez, vagyis a listaállításhoz továbbra is tízezer támogatói aláírásra van szükség, a nemzeti kisebbségek esetében viszont ezt a számot ötezerre csökkentik. Egy másik tervezett változtatás az lenne, hogy a jövőben egy személy több pártot is támogathatna az aláírásával. Várhatóan nem módosul viszont az elnökválasztás menete, vagyis marad az eddigi gyakorlat, amely szerint az elnökjelöltek sorrendjét a szavazólapon sorshúzással döntik el. A parlamentbe jutási küszöböt két évvel ezelőtt csökkentették le ötről három százalékra, és ezen most sem változtatnak a képviselők.

választás
törvény
módosítás
szavaz
parlament
listaállítás
nemzeti kisebbség
elnökválasztás
elnökjelölt
küszöb

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:14

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.