Ugrás a tartalomra

Van, ami örök

2022.07.20
12:56
2022.07.21
11:12
Forrás
Pannon RTV
Hivatalosan is megnyitották a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Az esemény jelmondata: Van, ami örök. Az erdélyi rendezvényre már tegnap sokan kilátogattak, többek között a Beatrice és a Tankcsapda is színpadra lépett.

Az erdélyi Tusnádfürdőn megszervezett rendezvény megnyitóján Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár azt mondta, a szabadegyetemen olyan ötletek, gondolatok fogalmazódnak meg a nemzetpolitikával kapcsolatban, amelyek a gyakorlatban is megvalósulnak, törvények is születnek belőle. Potápi Árpád János a rendezvényt mérföldkőnek nevezte a magyarság életében. Hangsúlyozta a szabadegyetem hatását a magyar nemzetpolitikára.

„Nem egy gondolatból, nem egy ötletből, azóta több évtizede, már működő valóság lett. Törvények, alaptörvény született az itt megfogalmazott gondolatokból, és olyan gyakorlatok, amelyeknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy az elmúlt 12 év Magyarország és a magyar nemzet életében talán az egyik legszebb és legeredményesebb 12 év volt, ha visszagondolunk az elmúlt 100 év történetére.”

A hivatalos megnyitón Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, a maihoz hasonló válsághelyzetekben is fontos visszatérni a gyökerekhez.

„Tusványos addig örök, amíg meg tudja őrizni azon képességét, hogy nemzedékeken, határokon, történelmi tévedéseken, előítéleteken és szűkre szabott ideológiákon átívelve, válaszokat, stratégiákat tud indukálni a jövőépítéshez és ezt úgy kell megtegye és úgy teszi meg évről évre ebben a gyönyörű környezetben, Tusnádfürdőn, hogy jól is érezzük magunkat.
"Amiben egyetértünk, együtt kell dolgozni, amiben nem, abban is segíteni kell egymást."
- tette hozzá. A beszélgetésen egyebek mellett Jerzy Snopek, korábbi budapesti lengyel nagykövet is felszólalt.

Kedden már nyolcezren kilátogattak a rendezvényre.

Az előadók és a résztvevők a következő napokban igyekeznek megtalálni azokat az értékeket, amelyek most, a háború időszakában is biztos alapot nyújthatnak.

Közép-Európa a háború árnyékában címmel is tartottak panelbeszélgetést Tusnádfürdőn, a szabadegyetemen.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke azt mondta, a mai világban van ok az aggodalomra, ilyenkor fontos visszatérni az alapokhoz és ehhez a szabadegyetem is lehetőséget ad. Úgy fogalmazott, a küldetés a trialógus, vagyis az anyaország, a külhoni magyarok és a szomszédos országok párbeszéde.

Az eseményen Németh Zsolt hangsúlyozta, Magyarország háborúval kapcsolatos álláspontja egyértelmű: csak a béke jelent megoldást. A szankciók kapcsán pedig úgy vélik, "Ne ártsunk jobban magunknak, mint az oroszoknak". Ukrajna európai integrációja és a mielőbbi béke a cél - nyomatékosította a politikus, aki kiemelte, bár Magyarország és Lengyelország álláspontja nem teljesen egyezik egyes kérdésekben, fontos az egység és a közös fellépés.

A határon túli magyarság a háborús helyzet ellenére is számíthat az anyaország támogatására - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Németh Zsolt az esemény után. A magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint most a párbeszéd a legfontosabb Magyarország, a határon túli magyarság és a szomszédos országok vonatkozásában. Arról is beszélt, vannak olyan értékek, melyekbe most is kapaszkodhatunk.

„Nagyon nagy szükség van arra, hogy ebben a változó helyzetben is az anyaország, a külhoni nemzetrészek és a szomszédos országok között, e három szereplő között trialógus, egy három oldalú párbeszéd fennmaradjon, hiszen ennek a trialógusnak az eredményeképpen tudunk megerősödni, tudunk olyan Közép-Európát építeni, ami aztán adott esetben az útját kereső Európának is segíthet a helyes válasz megtalálásában.”

Ne bántsd a magyart. Ezt üzente az Európában szomszédban zajló háborúval kapcsolatban a magyar nemzetpolitikai államtitkár Tusnádfürdőn. Potápi Árpád János a Pannon RTV-nek azt mondta, a magyaroknak ehhez a konfliktushoz semmi közük, ezért arra kérte a hadviselő feleket, hogy hagyják ki a magyarokat a háborúból.

Megnyílt a Bethlen Gábor sátor is Tusnádfürdőn. Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő vezérigazgatója kiemelte: az elmúlt években több tízezer támogatást kezelt az alap. A mostani válsághelyzetben a jövőkép az, hogy a megvalósuló projekteket fejlesszék. A következő időszakot a tartalomfejlesztés jellemzi majd. Az elmúlt években megsokszorozta a magyar kormány a nemzetrészek támogatásának mértékét. Olyan beruházások valósultak meg, amelyre méltán lehetünk büszkék, mondta a Pannon RTV-nek Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikai államtitkár hozzáfűzte: a legfontosabb az volt, hogy meg tudták erősíteni a nemzeti összetartozás élményét, és érzését. A cél, hogy 10-20-30 év múlva azt tudjuk mondani, hogy itt a Kárpát-medencében mi vagyunk a legtöbben, és egy erős nemzetet építünk továbbra is - húzta alá Potápi.

A szabadegyetemen a koncertek és bulik mellett panelbeszélgetések, előadások és foglalkozások is várják az érdeklődőket.

Az étel- és italkínálatra sem lehet panasz. Igaz szerdán volt a hivatalos megnyitó, de kedden már nyolcezren kilátogattak a rendezvényre.

Tusványos
megnyitó
Bálványosi Nyári Szabadegyetem
nemzetpolitika
Németh Zsolt

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.