Ugrás a tartalomra

Varga Judit: újabb törvényt fogadtunk el az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében

2022.11.08
21:27
Forrás
MTI
A magyar kormány továbbra is azért dolgozik, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat.

Ezt közölte Varga Judit magyar igazságügyi miniszter kedden, miután az Országgyűlés újabb törvényt fogadott el az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében. A tárcavezető Facebook-oldalán azt írta: a megszavazott indítvány a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását gyorsítja és növeli azok hatékonyságát is. A közérdekű adat megismerésére irányuló perek gyorsítását célozza és létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást az Európai Bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés által kedden elfogadott törvény   

A képviselők 128 igen, 23 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett hagyták jóvá az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

Az infotörvényben önálló alcím alatt szabályozták a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható pereket.

Létrehozták a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében a központi információs közadat-nyilvántartást. A bárki számára elérhető felületen a költségvetési szervek, illetve helyi és nemzetiségi önkormányzatok közzéteszik egyes közérdekű és közérdekből nyilvános gazdálkodási adataikat.

Varga Judit
Európai Bizottság

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.