Ugrás a tartalomra

A városnap alkalmából tartott ünnepséget a VMSZ újvidéki szervezete

2022.02.01
07:32
2022.04.30
07:46
Forrás
Pannon RTV
Akkor leszünk erősek önkormányzati szinten is, és tovább intézni az újvidéki magyarság fontos ügyeit, ha a jelenleg is kormányon lévő politikai struktúra marad. Ezt az erőt szeretnénk megőrizni - mondta Vicsek Annamária.

Újvidék városnapja alkalmából tartott ünnepséget a Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezete immáron huszonegyedszer. A Duna menti katonai helyőrségből városi rangra 1748. február 1-jén emelték a települést, az alapítói oklevelet Mária Terézia írta alá. Az ünnepséget hétfőn tartották az Újvidéki Színházban.

Az idei év több szempontból is különleges - mondta ünnepi beszédében Vicsek Annamária. A VMSZ újvidéki városi szervezetének elnöke hozzátette: Újvidék nemrég vette át hivatalosan az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek köszönhetően pedig magyar vonatkozásban is történik beruházás, amit a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes felújításában is láthatunk.

A másik fontos dolog, az április 3-ai választások. Amennyiben a magyarországi parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP listája győz, az a vajdasági magyarok számára biztosíték, hogy az anyaország folytatja nemzetmegőrző, nemzetmegerősítő politikáját, így hathatós magyarországi támogatás érkezik az itteni magyar családoknak - fogalmazott Vicsek Annamária.

Vicsek Annamária, újvidéki elnök, VMSZ: „Az április 3-ai szerbiai köztársasági elnöki és köztársasági parlamenti választásnak is hasonlóképpen nagy lesz a tétje. Ha szeretnénk folytatni a megkezdett munkánkat, és továbbra is jelentős támogatásra és sikeres együttműködésre számítunk a jövőben, akkor nekünk az a jó, ha a jelenleg is kormányon lévő politikai struktúra marad, amely keretében a Vajdasági Magyar Szövetségnek is számottevő ereje van. Ezt az erőt szeretnénk megőrizni. Hiszen önkormányzati szinten is akkor leszünk erősek, és tovább intézni az újvidéki magyarság fontos ügyeit. Ezek intézése nemes, de nem könnyű feladat. Olykor több komoly csatát is meg kell vívnunk egy-egy kisebb eredményért. Máskor viszont könnyebben, kisebb ráhatással, kevesebb tárgyalással sikerül elérnünk az eredményt.”

Az ünnepség az idei Újvidéki Magyar Kiválósági Díj egyik díjazottjának képkiállításával kezdődött. Ótos Annabella fotóművész Los Angelesben készült fényképeit lehetett megtekinteni a színház előterében.

„Számomra ez egy hatalmas visszajelzés Szerbiától, illetve Vajdaságtól, hogy ezt a díjat nekem adták. Ez egy hatalmas ugródeszka az én karrieremben, úgyhogy nagyon örülök, és várom, hogy mi a következő.”

Az idei másik díjazott a négytagú Borsi család lett. Borsi Csanád, Borsi Csongor, Borsi György, és Ferencz Ágota triatlonban értek el kitűnő eredményeket.

Borsi Csongor, díjazott: „Nem vagyunk olyanok, hogy például otthon ülünk, és akkor nem csinálunk semmit, hanem sportolunk, és igazából a sport közben is barátkozunk.”

Az idei év több szempontból is jelentős a város számára. Azért is, mert Újvidék viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az idei év több szempontból is jelentős a város számára. Azért is, mert Újvidék viseli idén az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Vicsek Annamária, újvidéki elnök, VMSZ: „Másrészt viszont azért is fontos ez az idei év, illetve a mai rendezvényünk, mert ez egy kampányév, tehát olyan fontos választások lesznek majd az idei évben, amely meghatározzák majd, hogy mennyire tudjuk folytatni, és bízunk benne, hogy tudjuk majd folytatni a megkezdetett munkát.”

Az ünnepségen mások mellett jelen volt Milan Đurić, újvidék alpolgármestere is. A szerb-magyar kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók – hangsúlyozta.

„Külön köszönetet mondunk a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely elkötelezett munkájával a legjobb együttműködést hozta létre Szerbia és Magyarország között, emellett Magyarország a szerb érdekek legnagyobb képviselője is.”

Az ünnepségen felléptek az Európa Kollégium lakói, az NS Trió, és az Újvidéki Színház színészei.

újvidéki szervezet
Vicsek Annamária
VMSZ

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.