Ugrás a tartalomra

A Vihar hadművelet áldozataira és az elüldözöttekre emlékeztek a boszniai Prijedorban

2023.08.04
21:12
2023.08.05
16:43
Forrás
Szerbiai RTV
A 28 évvel ezelőtti horvát katonai akcióban mintegy 220 ezer szerbet üldöztek el szülőhelyéről, több mint kétezer személy pedig életét vesztette vagy eltűnt.

Először tartották meg a Vihar hadművelet áldozatairól való központi megemlékezést Prijedorban a Boszniai Szerb Köztársaságban. Az esemény gyászmisével kezdődött, amelyet Porfirije pátriárka celebrált.

„Nem csak azért gyűltünk össze, mert nekünk is jogunk van a fájdalomhoz és ahhoz, hogy a rokonainkra, az ártatlan áldozatokra emlékezzünk, hanem elsősorban azért, hogy a lelkük üdvéért imádkozzunk Istenhez. Az a tény, hogy mi a saját áldozatainkért imádkozunk, nem azt jelenti, hogy nem emlékszünk mások fájdalmára és áldozataira."

Porfirije hozzátette, a szerbek mellett a bosnyák és a horvát anyák fájdalmát is átérezzük, az ő áldozataikat is tiszteletben tartjuk.

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke beszédében kiemelte, hogy oka vannak annak, hogy Prijedorban emlékeznek.

„Azért ezt a helyet választottuk, mert Prijedor a menekülők sorainak és az áldozatok találkozóhelye, ez a város szenvedő és hős is. Azért vagyunk itt, hogy az áldozatainkra emlékezzünk. Fáj a lelkem. Azt is el kell mondanom, - nem tudom, hogy ezt már elmondta-e valaki, ez az Amerikai Egyesült Államok és Horvátország közös gaztette volt a tájékozatlan, fegyvertelen és védelemmel nem rendelkező szerb nép ellen. Tudom, hogy senki sem fogja elítélni őket, de úgy gondolom, hogy ők is emberek, vagyis legalábbis remélem, és hogy utoléri őket egyszer az emberi és Isteni igazságszolgáltatás."

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke kiemelte, hogy soha nem fogja megengedni, hogy valaki lekicsinylően beszéljen a szerb népről és az áldozatairól.

Az elmúlt napokban tanúi lehettünk a nagyhatalmak szerbekkel szembeni képmutatásának és kettős mércéjének – ezt már Aleksandar Vučić mondta a megemlékezésen. A szerb elnök hozzátette: a Vihar hadműveletre sok kifejezést használnak, de azt nem akarják kimondani, hogy 1945 óta ez a legnagyobb etnikai tisztogatás Európában. Hozzátette, akkor menekülés közben ártatlan embereket, gyerekeket öltek meg, de ezért senki sem felelt.

„Nem érdekli őket, hogy azok szerb gyerekek. Bármennyire is hátborzongatónak tűnik, szerintük a szerb gyerekek nem gyerekek. Más gyerekek, mások gyerekei igen, de a mi gyerekeink csak számunkra gyerekek. Ezért nem is várhatunk tőlük könnyeket. A mi áldozatainkért senki sem hullat könnyeket, rajtunk kívül. Ezért fontos nekünk szerbeknek összetartanunk, egységesnek lennünk. Tudnunk kell, hogy mit kell tennünk, reménykednünk kell és el kell mondanunk, hogy mi történt, és ehhez kell tartanunk magunkat."

A szerb államfő kiemelte, hogy mindennél fontosabb a szerb nép egysége. Hozzátette, hogy még egyszer nem fordulhat elő olyan eset, hogy Szerbia lezárja a határait a saját nemzete előtt, nem lesznek többé akadályok, mindig a boszniai Szerb Köztársaság és a népünk mellett fogunk állni.

Vihar hadművelet
Porfirije
Milorad Dodik

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.