Ugrás a tartalomra

A Vihar hadművelet évfordulójáról

2012.08.04
17:53
17 éve kezdődött a Vihar hadművelet, amely során kétszázezer szerbet űztek ki Horvátországból
17 éve kezdődött a Vihar hadművelet, amely során kétszázezer szerbet űztek ki Horvátországból. Az áldozatokról nincsenek pontos adatok, forrásonként eltérőek, de körülbelül kétezer ember halt meg, illetve tűnt el. Ma gyászszertartást tartottak a belgrádi Szent Márk-templomban az áldozatul esett szerbek emlékére, amelyen jelen volt Aleksandar Vučić védelmi miniszter. A XX. század volt a legszörnyűbb a szerb nép számára hosszú évszázados történelme során – mondta Irinej szerb pátriárka, a belgrádi Szent Márk-templomban tartott gyászszertartáson. 



Végső ideje, hogy az Európai Unió állást foglaljon a Vihar hadművelettel kapcsolatban – jelentette ki Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője. Az EU-nak követelményként kellene felállítani Horvátország csatlakozása előtt azt, hogy eltöröljék a Vihar hadművelet megünneplését – mondta Miroslav Markićević, az Új Szerbia képviselője. Horvátországban 2008-tól augusztus 5-e a győzelem és haza hálaadásának, illetve a horvát honvédők napja, amellyel a horvátországi háború befejezését, a Vihar hadművelet megindítását, illetve Knin felszabadítását ünneplik. A horvátok ezzel végetvetettek az ötéves szerb megszállásnak, mely során a helyi szerbeknek segédkezett a Jugoszláv Néphadsereg is a horvát lakosság elleni támadásokban. (CazinNET)
Szerbia
Vihar hadművelet
Horvátország

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.