Ugrás a tartalomra

A Világgazdasági Fórumon Merkel azt üzente: El kell kerülni hatalmi tömbök kialakulását

2021.01.26
18:49
2021.01.26
18:57
Forrás
hirado.hu
A konferenciát a koronavírus-világjárvány miatt idén nem a svájci Davosban, hanem online rendezték meg.

A német kormányfő a Hszi Csin-ping kínai elnök előző nap ismertetett gondolataival egyetértve kiállt a nemzetközi kapcsolatok multilaterális, többoldalú egyeztetéseken alapuló formálása mellett. Angela Merkel azt üzente: el kell kerülni hatalmi tömbök kialakulását, például azt, hogy a Kína és az Egyesült Államok mögött felsorakozó országcsoportok szembenállása jellemezze a nemzetközi kapcsolatokat.

A multilateralizmushoz az átláthatóság is hozzátartozik - üzente Merkel. Átláthatóvá kell tenni, mi történik egy országban, hogy felmérhető legyen, vajon szabályokon alapuló kereskedelemről, vagy jogtalan előnyszerzésről van-e szó – fejtette ki a német kancellár. Hangsúlyozta: az is a világjárvány tanulságai közé tartozik, hogy meg kell erősíteni az Egészségügyi Világszervezetet, ezért nagyon jó üzenet, hogy az Egyesült Államok az új elnök, Joe Biden vezetésével visszatér a szervezetbe. Gondoskodni kell a koronavírus elleni oltóanyagok méltányos elosztásáról – fejtette ki a német kancellár.

Angela Merkel
Hszi Csin-ping
Davos
Világgazdasági Fórum

Most

13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.