Ugrás a tartalomra
hirado.hu

A Világgazdasági Fórumon Merkel azt üzente: El kell kerülni hatalmi tömbök kialakulását

2021-01-26
18:49
2021-01-26
18:57
Forrás
hirado.hu
A konferenciát a koronavírus-világjárvány miatt idén nem a svájci Davosban, hanem online rendezték meg.

A német kormányfő a Hszi Csin-ping kínai elnök előző nap ismertetett gondolataival egyetértve kiállt a nemzetközi kapcsolatok multilaterális, többoldalú egyeztetéseken alapuló formálása mellett. Angela Merkel azt üzente: el kell kerülni hatalmi tömbök kialakulását, például azt, hogy a Kína és az Egyesült Államok mögött felsorakozó országcsoportok szembenállása jellemezze a nemzetközi kapcsolatokat.

A multilateralizmushoz az átláthatóság is hozzátartozik - üzente Merkel. Átláthatóvá kell tenni, mi történik egy országban, hogy felmérhető legyen, vajon szabályokon alapuló kereskedelemről, vagy jogtalan előnyszerzésről van-e szó – fejtette ki a német kancellár. Hangsúlyozta: az is a világjárvány tanulságai közé tartozik, hogy meg kell erősíteni az Egészségügyi Világszervezetet, ezért nagyon jó üzenet, hogy az Egyesült Államok az új elnök, Joe Biden vezetésével visszatér a szervezetbe. Gondoskodni kell a koronavírus elleni oltóanyagok méltányos elosztásáról – fejtette ki a német kancellár.

Angela Merkel
Hszi Csin-ping
Davos
Világgazdasági Fórum

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.