Ugrás a tartalomra

Vjosa Osmani az új koszovói elnök

2021.04.04
22:22
Forrás
MTI
Vjosa Osmani korábbi házelnököt és megbízott elnököt választotta Koszovó új elnökévé a pristinai parlament.

A szavazás harmadik körében választották meg. Az elnökválasztáshoz kétharmados többségre van szükség a 120 tagú parlamentben. A koszovói képviselőház azonban a szombati szavazáson határozatképtelen volt, míg vasárnap két körben sem sikerült megválasztani az elnököt. A harmadik körben már elegendő az egyszerű többség is ahhoz, hogy megválasszák, ám a határozatképességhez ebben az esetben is 80 képviselő jelenlétére van szükség. Vasárnap 82-en vettek részt a szavazás harmadik körében, 71-en támogatták Vjosa Osmanit, míg 11 szavazócédula érvénytelen volt.

A 38 éves Vjosa Osmanit a kormányzó Önrendelkezés jelölte, és Albin Kurti miniszterelnök személyesen is támogatta. Ezzel minden fontos tisztség az Önrendelkezéshez került, hiszen a miniszterelnökön és a házelnökön kívül már az elnök is a párt soraiból került ki.

Vjosa Osmani korábbi házelnök megbízott elnökként vezette az országot azóta, hogy novemberben Hashim Thaci lemondott a posztról azért, mert a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség vádat emelt ellene. Az új elnököt a legkésőbb hétfőig kellett megválasztani, ellenkező esetben ismét előrehozott választást kellett volna kiírni.

Koszovó
Vjosa Osmani

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.