Ugrás a tartalomra

VMSZ – az új körülményekhez igazodva

2012.09.22
18:38
A Vajdasági Magyar Szövetség a létező koalíciókat, politikai partnerségeit nem kívánja felrúgni, viszont egyes önkormányzatokban alkalmazkodhat az esetleges hatalmi változásokhoz
A Vajdasági Magyar Szövetség a létező koalíciókat, politikai partnerségeit nem kívánja felrúgni, viszont egyes önkormányzatokban alkalmazkodhat az esetleges hatalmi változásokhoz.  Ennek feltétele, hogy az új hatalom elfogadja és támogassa a magyar közösségi érdekeket és célokat. Erre jutott tegnap este a VMSZ, azt követően, hogy több mint 350 meghívottal együtt Magyarkanizsán megvitatták a szerbiai politikai helyzetet, amely a májusi választásokat követően alakult ki. Forrong a szerbiai belpolitikai színtér. Az önkormányzatokban kitapintható a feszültség. A napi politizálásban gyakorlattá vált, hogy a politikusok, képviselők szembe fordulnak pártjaikkal, átlépnek egy másikba. Felülíródnak a partneri viszonyrendszerek, a politikai elvek. A feszült politikai helyzet a Vajdasági Magyar Szövetségen belül is érződik. Hogy mi változott Szerbiában? A 2000-es változásokat követően a mostani választások átrajzolták a politikai teret, eltűnt a választóvonal a megszokott jó és rossz között. „A választóvonalakat a DP tüntette el akkor, amikor szeptember 8-án a Főbizottságán úgy döntött, hogy bárkivel koalíciót köthetnek helyi szinten” – mondta Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő. Az előállt szerbiai politikai helyzetet vitatta meg a Vajdasági Magyar Szövetség, több mint 300 tisztségviselő, párttag, értelmiségi, civil és egyházi személy részvételével Magyarkanizsán. A kérdés leegyszerűsítve így hangzott: lehet-e együttműködni a haladókkal, ha a helyzet úgy kívánja? „Mindenféle együttműködés kizárólag az általunk megfogalmazott nemzeti célok érdekében történhet, nem pedig 1,2,3-10 család egzisztenciája miatt” – hangsúlyozta Korhecz Tamás, az MNT elnöke. „Ahol az anyagi eszközöket osszák le, ahol az önkormányzat a fejlődés érdekében határoz, dönt, az elkövetkező időszakban, ehhez a hatalomhoz, függetlenül attól, hogy mennyire tetszik ez nekünk vagy nem, a nemzeti kisebbségnek ez a hatalom mellé kell, hogy álljon” – fejtette ki Hallai Zoltán, a Muzslya HK elnöke. A VMSZ a létező koalíciókat nem kívánja felrúgni, adott esetekben viszont támogatja az új, a Szerb Haladó Párt részvételével létrejövő helyi hatalmakat. Erre jutott a többórás, nem sajtónyilvános tanácskozást követően a párt. „Itt most kimondásra került az, hogy a létező együttműködéseket, a létező partneri kapcsolatokat, koalíciókat nem kívánjuk fölrugdosni, viszont ha mások ezt megteszik, és olyan helyzetek alakulnak ki, amikben mi nem vagyunk aktív szereplők, de megkerülhetetlenek, elsősorban a szórványban és máshol, akkor ehhez a helyzethez nekünk úgy kell alkalmazkodnunk, hogy a közösségi érdekeket, az MNT által megfogalmazott célkitűzéseket, a stratégiákba foglalt elképzeléseket, a választási programokat figyelembe véve kell a viszonyunkat kialakítani azokkal, akik a többségeket létre fogják majd hozni” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.



Pásztor István azt mondta: Kishegyesen biztosan átrendeződik majd az önkormányzati hatalom. Ott jelenleg a demokraták a VMSZ-t megkerülve vezetik a községet.
VMSZ
koalíció
önkormányzat

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.