Ugrás a tartalomra

A VMSZ kiemelten kezeli a fiatal tehetségek támogatását

2023.06.22
12:56
2023.11.17
15:50
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség kiemelten kezeli a fiatal tehetségek rendszerszintű támogatását, ehhez pedig a projektek hálózatának fejlesztése alapvető fontosságú lenne - mondta felszólalásában Ökrész Rozália a köztársasági parlament ülésén.

Az Fiatal Tehetségek Alapja 2008 óta 40 ezer ösztöndíjat és különféle elismerést adományozott, és évente kiírja a Dositej-ösztöndíjat is, ami évente az 1050 legjobb alapképzésen végző, illetve 500 mesterképzésen végző hallgatónak jár. Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kérdést intézett az alaphoz, miszerint megváltoztatják-e alapvető szinten az ösztöndíjazási rendszer elbírálási módszerét annak érdekében, hogy kikerüljék a további igazságtalanságokat.

„A 2022/23 tanévre vonatkozó pályázat március 16-án nyílt meg, a pályázókat az átlagosztályzataik alapján rangsorolják hat szakterületen. Az előzetes eredmények, valamint a beadott fellebbezések alapján szerintünk teljesen jogos döntést hozott az alap, miszerint a végleges ranglista kialakításakor az egészségtudományokat hallgató tanulók keretszámát további 104-gyel megnövelték. Ily módon részben kijavíthatók az eddigi ellentmondások, minthogy az egészségtudományokat tanuló jelentkezők 9,7-es átlaggal nem kapnak támogatást, miközben például a Természettudományi Karról 8,5-ös átlaggal is kapnak ösztöndíjat a hallgatók.”

VMSZ
fiatal
tehetség
támogatás
Ökrész Rozália
köztársasági parlament
Dositej-ösztöndíj
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

13:43, Frissítve: 13:50

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.