Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nemanja Knezić

VMSZ lakossági fórum Belgrádban

2018-04-13
09:23
2018-04-13
16:58
Forrás
Pannon RTV
A behozatal és kivitel szempontjából Magyarország jelenleg az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Szerbiának – hangzott el tegnap este a VMSZ helyi szervezetének lakossági fórumán.

A magyarországi statisztikai adatok szerint tavaly 2 és fél milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország és Szerbia. Több gazdasági találkozót is tartott a két ország, illetve új határátkelőhelyek nyílnak. Gárdos-Jovanović Márta, gazdasági tanácsadó, Magyarország belgrádi Nagykövetsége: „Ana Brnabić és Orbán Viktor tíz megállapodást írtak alá, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a gazdasági kapcsolatainkra nézve. Szeretném kiemelni, hogy aláírtak egy gazdasági és technikai együttműködésről szóló keretmegállapodást is, amely nagy hatással lesz a gazdaság terén megvalósítandó közös projektek kivitelezésére a következő időszakban. Ez a megállapodás mindenekelőtt a feldolgozóipar, az infrastruktúra és a vízgazdálkodás terén megvalósítandó projekteket érinti.”

A két ország gazdasági együttműködésének erősödéséhez nagy mértékben hozzájárul a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program is – emelte ki Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hozzátette: „Nagyon fontos itt Belgrádban a két ország gazdasági kapcsolatairól is beszélni, hiszen a jó kapcsolatok tették lehetővé, hogy ez a program működjön. Ha sikerül lezárnunk ezt a fejlesztési ciklust, akkor úgy gondolom mintegy 250 millió eurós beruházást tudunk megvalósítani. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy 7500 pályázónkból 6700 sikeres volt és 10,2 milliárd dinár támogatást sikerült odaítélni.”

Az utóbbi években komoly magyarországi beruházások valósulnak meg Szerbiában, valamint jelentős az érdeklődés a magyar termékek iránt. Tavaly a Magyarországra irányuló szerbiai kivitel több, mint 50 százalékkal erősödött. Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Ez az országaink között kialakult rendkívüli együttműködés eredménye, ami természetesen a gazdaság terén is megmutatkozik. Ami a mi munkánkat illeti, a belgrádi Városi Képviselő-testület tagjaként minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy a főváros tekintetében is tovább mélyítsük ezt az együttműködést.”

Magyarország a közeljövőben a közép-szerbiai piacot is szeretné egyre inkább meghódítani – hangzott el a fórumon.

prosperitati Alapítvány
Belgrád
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

00:58

Tanügyesek tüntettek Belgrádban

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója szerdán tüntetést szervezett Belgrádban a kormány épülete előtt és egyedi fizetési osztályok bevezetését követelte az egész közigazgatásban.
00:03, Frissítve: 00:21

Münchenben nyert a Real Madrid

A címvédő Real Madrid 2-1-re nyert a Bayern München otthonában szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén, ezzel nagy lépést tett a sorozatban harmadik fináléja felé.
21:14, Frissítve: 21:58

Hajnali Fülek

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora május első hetében a történelmi Nógrád megye északi részén fekvő Füleket mutatja be felvidéki falusi vonósbandák felvételeivel.
17:59, Frissítve: 20:28

Vučić Tuskkal tárgyalt Belgrádban

Szerbia eurointegrációjáról tárgyalt a szerb államfő és az Európiai Tanács elnöke. Vučić a találkozó után azt mondta, bemutatta mindazt, amit Szerbia tett a brüsszeli megállapodás végrehajtásáért.

Népszerű

Orbánt fogadja Pásztor István

Orbán Viktor Szabadkán

Megérkezett Szabadkára Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök először Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkozott a VMSZ székházában.
FIDESZ - KDNP

Országosan tarolt a Fidesz

Országgyűlési választásokat tartottak Magyarországon. Az Index hírportál szerint országosan tarolt a Fidesz, Budapesten pedig a baloldalra szavaztak többen.