Ugrás a tartalomra

Vučić az EU tagállamok nagyköveteivel és Fabrizivel találkozott

2019.01.15
15:27
2020.02.25
08:23
Forrás
Tanjug
Az európai uniós tagállamok szerbiai nagyköveteivel egyeztetett ma Szerbia államfője.

Aleksandar Vučić nemcsak a diplomatákkal találkozott Belgrádban, hanem Sem Fabrizivel, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőjével is. A tárgyaláson többek között részt vett Ivica Dačić külügyminiszer, Jadranka Joksimović EU-integrációért felelős miniszter, Nela Kuburović igazságügy-miniszter, Siniša Mali pénzügyminiszter és Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője is.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

A legfontosabb témák között szerepelt az acélipari kvóta, Szerbia uniós útja, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása is.

A régió fejlődésének a béke és a stabilitás az első számú feltétele - mondta Aleksandar Vučić a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón. A szerb államfő kitért továbbá az acélipari kvótákra is, amelyről holnap dönt az EU. Szavai szerint az uniós döntés Szerbia számára is meghatározó, hiszen a kínai kézben lévő Smederevói Acélművek kapacitása egyre növekszik - tette hozzá Vučić. A szerb államfő megismételte kérését, hogy az illetékesek a döntés meghozatalakor vegyék figyelembe Szerbia érdekeit.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Reméljük, hogy megértik a kérésünket. Nem kell arról beszélnem, hogy mit jelentene számunkra az, ha a kínai befektetők elhagynák Smederevót és a vasműveket. Ez nemcsak 10-15 ezer munkahellyel lenne kevesebb az embereknek, hanem katasztrófát jelentene a szerbiai gazdaság számára is.”

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Sem Fabrizi további támogatásáról biztosította Szerbiát az EU felé vezető úton. Ehhez pedig az is szükséges, hogy folytassák a párbeszédet Koszovóval.

Sem Fabrizi, az Európai Unió küldöttségvezetője: „Az EU továbbra is segíti a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet annak reményében, hogy egy életképes, fenntartható és jogilag kötelező érvényű megállapodás szülessen. Megismételtem az EU egyértelmű álláspontját a vámokkal kapcsolatban, amelyeket Pristina vezetett be a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából származó árukra. Megvitattuk továbbá Pristina Szerbiára és Bosznia-Hercegovinára kirótt vámjait, és 2019-ben tovább dolgozunk a párbeszéd közvetítésén. Ahogy Federica Mogherini is mondta, elkötelezettek vagyunk a közvetítésben.”

Az Európai Unió küldöttségvezetője leszögezte, hogy Szerbia előrelépett az európai integráció terén, eddig 16 fejezetet nyitott meg, és kettő ideiglenesen lezárt. Hozzátette, a reformoknak már látni az eredményeit, és az EU arra ösztönzi Szerbiát, hogy továbbra is dolgozzon a jogállamiság reformján.

Aleksandar Vučić
Sem Fabrizi
Belgrád
Jadranka Joksimović
Nela Kuburović
Marko Đurić
Ivica Dačić

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.