Ugrás a tartalomra

Vučić: Azt akarjuk, hogy a fiatalok maradjanak

2019.11.06
09:05
2020.02.28
17:55
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő szerint az a cél, hogy a fiatalok Szerbiában maradjanak, ezért 500 millió eurót fektetnek a digitális infrastruktúrába és további 500 milliót lakásépítésre a fiatal párok számára.

Szerbia és Koszovó viszonya, a kivándorlás, a népesedéspolitikát érintő kérdések, a hadsereg fejlesztése, de a kormánykoalíción belüli kapcsolatok és a kormány, valamint az ellenzék viszonya is szóba került Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök tegnap esti szerbiai köztelevíziós szereplésében. Az államfő fél év kihagyás után adott ismét interjút az RTS-nek.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök az RTS Upitnik című műsorában az őt ért ellenzéki támadások mellett Szerbia legégetőbb gondjairól is beszélt. Rámutatott például, hogy az országot évente mintegy 40 ezer ember hagyja el, ami ijesztő mértékű elvándorlásnak számít, de ez nem csak Szerbiára, hanem az egész világra jellemző. Hozzátette, több lépést is terveznek, ami a fiatalokat maradásra bírná, emellett pedig legalább 200 millió eurót fordítanának a gyermekvállalást segítő intézkedésekre: „Ezt a mesterséges megtermékenyítésre fordítjuk. Bárki bármikor élhet a lehetőséggel, hogy mesterséges megtermékenyítésben vegyen részt. Hogy további erőfeszítést fordítsunk a következő két évben arra, hogy a mostani 100-120 ezer dinárról 300-350 ezer dinárra, 3000 euróra emeljük a gyermekenkénti támogatást, hogy arra serkentsük az embereket, vállaljanak minél több gyereket.”

Az állampolgárok életszínvonalának a növelése is az államfő következő időszakra vonatkozó tervei között szerepel. Aleksandar Vučić az utak és a vasúthálózat fejlesztése mellett a hétköznapokat érintő körülmények javításáról is szót ejtett: „Két és fél milliárdot fektetünk be a következő négy évben a szennyvíz- és a vízvezeték-hálózatba. Azt akarjuk, hogy minden községben rendezett legyen a szennyvíz- és a vízvezeték-hálózat kérdése. Ez az emberek életszínvonalának drámai növelése. Az a cél, hogy minden iskolát és minden kórházat felújítsunk, új klinikai központokat hozzunk létre 2022 áprilisáig.”

Márciusban parlamenti választások lesznek Szerbiában, ami azt jelenti, hogy a kormány kitölti teljes, négyéves mandátumát. Az ellenzék korábban arról beszélt, hogy inkább őszre kellene tartani a voksolást, ezzel azonban Aleksandar Vučić több okból sem ért egyet.

- Hogy én rendkívüli állapotot hirdessek Szerbiában, hogy a legrosszabb diktátorként uralkodjak az országban azért, hogy nekik további hat hónapjuk legyen arra, hogy felkészüljenek a választásokra, mert most nem készek rá? - emelte ki a szerb államfő.
- Önök készek rá? - kérdezte a műsorvezető. A Szerb Haladó Pártra gondolok – pontosított.
- A választásokra? Nem. Nem foglalkozom a választásokkal – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

Hozzátette: koalíciós partnereivel korrekt a viszonya, ebben a kapcsolatrendszerben nem a lojalitás, hanem az elvégzett munka érdekli, és nem kíván olyan kérdésekkel foglalkozni, amelyek a kormánykoalíción belüli viszonyokra vonatkoznak. Az interjúban szó esett Belgrád és Pristina kapcsolatáról is. Mint mondta, Amerika álláspontja Koszovóval kapcsolatban nem változik, de legalább már nyíltan lehet beszélgetni a viszony rendezéséről. Hozzáfűzte, az a célja, hogy a térség minden országával rendezett legyen Szerbia viszonya, ezért is tartja fontosnak, hogy leüljön tárgyalni Zoran Zaev észak-macedón és Edi Rama albán miniszterelnökkel is.

natalitás
Aleksandar Vučić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.