Ugrás a tartalomra

Vučić: Gazivode összeköti a szerbeket és az albánokat

2018.09.08
17:12
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
A Gazivode-tó és környéke az, ami összeköti a szerbeket és az albánokat, hiszen a víztározó egész Koszovó víz- és áramellátását biztosítja - jelentette ki Vučić látogatásának második helyszínén.

Fotó: FoNet/AP

„Egyesek örülnek, míg mások nem. Ez a demokrácia. Ez a lényeg.” - Így reagált Aleksandar Vučić szerb államfő Koszovóban arra az újságírói kijelentésre, hogy a helyi szerbek örülnek annak, hogy meglátogatta őket. Szerbia elnöke körútja kezdetén elmondta, hogy kifejezetten jól érzi magát.

A szerb elnök kétnapos látogatásának második állomása a Gazivode víztározó volt, ahol beszélt látogatásának első élményeiről. Elmondta, hogy a víztározó az egyik legjelentősebb olyan beruházás, amely a koszovói szerbek támogatását célozza. A Gazivode-tó pedig Koszovó szempontjából a víz- és áramellátás központja és egy olyan történelmi helyszín is egyben, ahol remélhetőleg megoldást találnak a szerb és az albán népet érintő vitás kérdésekre.

Fotó: FoNet/AP

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Itt a Gazivode víztározónál látható leginkább azon problémák súlya, amelyekkel szembenézünk. Azok a különböző nézetek, amelyekkel a víztározó kérdésére tekintünk. Nehéz politikai harcaink voltak. Remélem, hogy egyszer a jövőben túlléphetünk rajtuk mi és az albánok is. Azért, hogy megegyezzünk az elkövetkező száz évre.”

Gazivode összeköti a két nemzetet, hiszen egész Koszovó innen jut vízhez és áramhoz - tette hozzá Vučić, és elmondta: „Mi és az albánok már mindent megpróbáltunk, de az nekünk és nekik sem hozott sok szerencsét. Itt az idő, hogy elkezdjünk több tisztelettel beszélni egymással. Az elkövetkezőkben a tisztelet kimutatásával remélhetőleg barátságot köthetünk, azután elmélyíthetjük a barátságunkat. Ez csodás lenne. Ehhez rengeteg idő és sok jó ember szükséges.”

A szerb államfő kiemelte: az elkövetkező időszak megmutatja majd, hogy mennyire sikerül hosszú időre megőrizni a békét és a stabilitást a térségben.

Koszovó
Gazivode

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.