Ugrás a tartalomra

Vučić a kínai elnökkel tárgyalt

2019.04.25
13:00
2019.04.25
16:55
Forrás
Pannon RTV
Hszi Csin-ping és Aleksandar Vučić a gazdasági együttműködésről és a koszovói helyzetről egyeztetett. Vučić az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon vesz részt Kínában.

Baráti kézfogással köszöntötte egymást Hszi Csin-ping és Aleksandar Vučić Pekingben. A kínai és a szerb államfő vezette delegációk ezt közvetően a két ország gazdasági együttműködéséről, illetve Koszovóról is egyeztettek. A találkozón a szerb és a kínai fél több együttműködési szerződést is aláírt. A tárgyalásokat követően Aleksandar Vučić Az emberek közötti kapcsolat elnevezésű panelbeszélgetésen is részt vett, ahol felszólalásában arról is beszélt, hogy a Kína és Szerbia közötti szoros együttműködés a jövőben is folytatódik.

Fotó:Tanjug/Dimitrije Goll

A kínai befektetők egyre komolyabb szerepet töltenek be Szerbiában. Egyebek mellet a smederevói acélgyárat is ők vezetik, Nagybecskereken pedig gumiabroncsokat gyártó üzemet épít egy kínai óriáscég. A szerb gazdaság fellendülése számokkal is alátámasztható.

Aleksandar Vučić: Szerbia végrehajtotta a fiskális konszolidációt és csökkentette az államadósságot. Az államadósság korábban a GDP 77-78 százalékát tette ki, ez ma 50 százalék körül van. Szorosabb együttműködést akarunk kialakítani a kínai cégekkel az infrastrukturális projektek megvalósítására.”

Az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon 40 állam- és kormányfő vesz részt. A tervek szerint a fórumon Aleksandar Vučić is beszédet mond majd. A hírek szerint a szerb államfő kínai látogatása során Vlagyimir Putyin orosz államfővel is találkozik.

Aleksandar Vučić
Hszi Csin-ping
Kína

Most

17:13, Frissítve: 18:46

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.