Ugrás a tartalomra

Vučić: A Koszovóról folytatott belső párbeszéd döntő Szerbia jövőjére nézve

2017.07.24
10:25
2024.03.19
08:36
Az országnak egy Koszovóval kapcsolatos belső dialógusra van szüksége – véli Aleksandar Vučić államfő a Blicben megjelent szerzői cikkében.

A Koszovóról folytatott párbeszéd döntő Szerbia és a szerb nép jövőjére nézve, véli a szerb elnök.

“Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy strucc módjára homokba dugjuk a fejünket, próbáljunk meg reálisak lenni, ne engedjük meg azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk valakinek azt, amink van, de ne várjuk azt sem, hogy az ölünkbe pottyanjon az, amit rég elveszítettünk”, írja Vučić a Blicben megjelent szerzői írásában, amelyben azt taglalja, miért van szüksége Szerbiának belső párbeszédre Koszovóról.

Vučić úgy véli, itt az ideje, hogy Szerbia dolgozzon, gondolkodjon és győzzön, összetűzések és viszályok nélkül. A megoldás nem a mítoszainkban és viszályainkban van, de másfelől nem is nemzeti és állami érdekeink tagadásában és az ezekről való lemondásokban, állítja Vučić.

„Nem kell Szerbiát lebecsülni függetlenül attól a ténytől, hogy az albánok nemzeti eszméik megvalósításában élvezik a nyugati országok támogatását. A mai Szerbia nem olyan gyenge mint amilyen volt 1999-ben, 2004-ben vagy 2008-ban. Ugyanakkor Szerbiának nem szabad gőgösnek és arrogánsnak lenni, mint amilyen korábban gyakran volt” írja Vučić.

A szerb elnök szerint Szerbia előrehaladása érdekében elengedhetetlen a koszovói probléma megoldása.

“Ahhoz, hogy fejlődésünk folyamatos és fenntartható legyen, elengedhetetlen hogy legalább a gordiuszi csomót, a koszovói kérdést megoldjuk és ne ódzkodjunk, ne viszolyogjunk ettől, a legnehezebb terhet gyerekeinkre hagyva”, írta Vučić.

Koszovó függetlenségét egyoldalúan, 2008-ban kiáltotta ki a koszovói parlament, de annak elismerésének kérdése máig viták kereszttüzében áll. Szerbia nem ismerte el déli tartománya szuverenitását.

Aleksandar Vučić
Koszovó
párbeszéd

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.