Ugrás a tartalomra

Vučić Koszovóról: Királynő és bástya nélkül játszunk és patthelyzetre számítunk

2018.02.28
16:36
2018.02.28
17:28
Forrás
Pannon RTV
Sakkjátszmához hasonlította a Belgrád-Priština viszonyt Szerbia elnöke.

Aleksandar Vučić a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, mi királynő és bástya nélkül játszunk és patthelyzetre számítunk, hogy ne legyünk sakkban, de már nincs hova lépnünk sem, ami remit jelent, vagyis egy győzelem nélküli döntetlen. Németországi útjáról visszatérve a szerb közmédiában úgy vélekedett, kész meghallgatni a bírálatokat, de mindenkinek a megegyezésre kell törekednie.

Felkelhetne az asztaltól otthagyva a sakktáblát - folytatta a hasonlatot a szerb elnök a közmédia Híradójának stúdiójában, de hozzáfűzte, a megdermedt helyzet nem oldana meg semmit, nem kapja vissza sem a királynőt, sem pedig a bástyát. Megkerülhetetlen kompromisszumról beszél már egy jó ideje.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Készen állok meghallgatni a kritikát, de meg is kell mondanom, hogy mit gondolok a kérdésben. Valóban úgy vélem, hogy fontos kompromisszumos megoldást találni, amennyiben ez nem érjük el, nehéz politikai és gazdasági következményekkel számolhatunk a jövőben.”

Azonban mégsem ilyen borúlátó a szerb elnök. Rövidesen egy újabb nagyberuházás várható Németországból, autógyártó óriáscég érkezhet - mondta a műsorvezető kíváncsiskodására válaszolva Aleksandar Vučić, ódzkodva a konkrétumoktól.

„Van valamink, amiről nem beszélhetek, és reménykedek és hallgatok, mert ez a megegyezés a beruházóval. Tehát, ha befejezik az előkészületeket, ha minden világos lesz, akkor kiállok a nyilvánosság elé és óriási örömmel jelentem be, hogy mit gondolok. Egy helyről van szó Közép-Szerbiában. Ez egy egész térségi beruházás lesz Szerbiában, nevezhetném, nem is mentőövnek, hanem egy jövőképnek, egy csodás jövő kezdetének és hatalmas reménysugárnak.”

Januárban 4,2 százalékos volt a növekedés - húzta alá a gazdaságról beszélve a szerb államfő. Ez azt jelenti, hogy hamarabb és minden eddiginél nagyobb mértékben emelhetik a közszféra béreit és a nyugdíjakat.

Aleksandar Vučić
Koszovó

Most

11:40, Frissítve: 16:08

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.