Ugrás a tartalomra

Vučić: Nehéz időszak következik

2020.03.14
11:59
2020.03.14
17:00
Forrás
Pannon RTV
A környező országok tapasztalatait látva komoly kihívás vár Szerbiára is - jelentette ki a szerb államfő a gazdasági válságstáb ülése után.

Nehéz időszak következik, de senki sem fog éhen halni - jelentette ki Aleksandar Vučić a gazdasági válságstáb ülésezése után. Az országnak legalább egy évre elegendő élelmiszer-tartaléka van, a kivitelt az ételek és fertőtlenítőszerek esetében is felfüggesztik legalább egy hónapra. Az iskolák bezárása egyelőre indokolatlan, de folyamatosan konzultálnak erről az intézmények igazgatóival - magyarázta a szerb elnök sajtótájékoztatóján.

A szerb államfő elmondta, a környező országok tapasztalatait látva komoly kihívás vár Szerbiára is, de szeretnék ezt a helyzetet a lehető legjobban enyhíteni. A létfontosságú élelmiszerek miatt senkinek sem kell majd aggódnia - tette hozzá. Bízik benne, hogy két hónap alatt véget ér a válsághelyzet, de szükség esetén egy évre elegendő élelmiszer-tartaléka van az országnak. Ráadásul most az alapvető élelmiszerek kivitelét legalább 30 napra felfüggesztik, valamint a fertőtlenítőszereket sem szállíthatják külföldre egy hónapig. Az országnak 13,5 milliárdos devizatartaléka és 30,5 tonna aranya van, soha nem volt erősebb Szerbia, eszerint a dinár árfolyama is stabil marad - nyugtatta meg a lakosságot Vučić.

Hozzátette: „Ha egy évig nem gyártana senki semmi újat, akkor is van elég búzánk, lisztünk. A havi lisztfogyasztásunk 100 ezer tonna, nekünk pedig egymillió tonna van belőle tartalékban. Ezt tartsák szem előtt! Persze, ha senki nem termelne semmit. A vetés azonban jól halad, remekül halad az ültetés. Lesz gabonánk, és így nem lesz semmi baj. Nincs probléma a többi alapvető élelmiszerrel sem, az olajjal és a cukorral sem. Biztosítottunk eleget belőle.”

A következő időszakban jelentősen növekszik majd a fertőzöttek száma, elsősorban az idősebbek között, és sokan maradnak majd a szeretteik nélkül - figyelmeztetett az elnök. Az államfő olasz tapasztalatra hivatkozva elmondta, 29 év alatt 0 százalékos az elhalálozás a fertőzöttek körében, a 30 és 50 év közöttieknél 0,6 százalék az arány, ám 50 év felett drasztikusan megnő ez a szám. A 80 év feletti koronavírusosok 19 százaléka hal bele a fertőzésbe. Éppen emiatt a nyugdíjasokat, mint az ország legfelelősségteljesebb és legbölcsebb embereit, arra kérte, hogy ne mozduljanak ki az utcára: „Emberek, kérem szépen önöket, az önök élete a tét! Nagyon szépen kérem, maradjanak a házukon belül! Megtaláljuk a módját, hogy eljuttassuk az élelmet is a küszöbükig. Csak kérem szépen önöket, tartsunk fegyelmet! És senki nem fog éhen halni, mindenünk van, amire csak szükségünk lehet.”

A rendkívüli helyzet bevezetésének gondolatát sem vetette el Vučić, azonban, mint mondta, erre egyelőre nincs szükség. Ahogyan az oktatási intézmények bezárásáról sem döntöttek még. Ezzel kapcsolatban a szerb államfő elmondta: „Amikor azt kérdezték, hogy miért nem függesztették fel a tanítást, az azért történt, mert egy nagyon okos és felelősségteljes döntés született. A rendkívüli helyzet ugyanis teljes elszigeteltséget jelent. A kérdés azonban az, hogy mennyi időt képes valaki teljes izolációban eltölteni. A legrosszabb, amikor a gyerekek és az idősek, legfőképpen az idősek elkezdenek kijárkálni a krízis csúcsán, mert nem bírják tovább bent, mert mindenből elegük van. És akkor 21 nap bezártság után elkezdenek kimenni. Ezért kell ezt az intézkedést a lehető legtovább elhúzni, azonban az első szükséges pillanatban meghozni. Értenek engem? Ez ennek a lényege.”

A választásokkal kapcsolatban kedden tartanak ülést - mondta el Vučić. 40-45-en lesznek egy nagy teremben, hogy ne veszélyeztessék egymást, és eldöntik, hogy mi legyen az áprilisi választások sorsa - mondta a szerb elnök.

Aleksandar Vučić
koronavírus
Szerbia

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.