Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem volt könnyű (videó)

2017.06.19
12:08
A Szerb Haladó Párt parlamenti frakciójának tagjai támogatják Aleksandar Vučić döntését, miszerint Ana Brnabić legyen a kormányalakító - erről határoztak a haladók mai frakcióülésén
A Szerb Haladó Párt parlamenti frakciójának tagjai támogatják Aleksandar Vučić döntését, miszerint Ana Brnabić legyen a kormányalakító - erről határoztak a haladók mai frakcióülésén. Vučić ma délelőtt ült tárgyalóasztalhoz a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjaival, annak reményében, hogy sikerül megszerezni a többség támogatását.    A Szerb Haladó Párt belgrádi székházában tartott megbeszéléseket Aleksandar Vučić szerb elnök a kormánypárt képviselőivel a kormányalakításra felkért Ana Brnabić parlamenti támogatásáról. A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott. Az államfő az újságírók kérdésére, hogy támogatást vár-e a megbeszélések eredményeként, csak annyit mondott: természetesen. Aleksandar Vučić a találkozót követően szűkszavúan azt nyilatkozta, hogy nem volt könnyű az egyeztetés. Marija Obradović, a haladók alelnöke a reggel 9 órakor kezdődött gyűlés után kijelentette: a jelenlevők egyhangúlag támogatták Ana Brnabićot. Marija Obradović, alelnök, Szerb Haladó Párt: „Ami a legfontosabb, hogy mi erőteljesen támogatjuk Aleksandar Vučić döntését, amely szerint Ana Brnabić legyen a kormányfő. Ez azt jelenti, hogy a hét végéig megkezdhetjük a vitát a Szerb Köztársaság kormányának megalakításáról.” Korábban felröppent a hír, hogy közel sem biztos a parlamenti többség. Dragan Marković Palma a közelmúltban jelezte, hogy nem fogja megszavazni a kormányfő-jelöltet. A Szerbiai Szocialista Párt vezetősége a napokban elnökségi ülés után támogatásáról biztosította a kormányalakítót, ahogyan a Vajdasági Magyar Szövetség is. Úgy néz ki tehát, hogy Aleksandar Vučićnak nem a koalíciós partnereket kell meggyőznie, hanem saját pártján belül kell kialakítania a frakciófegyelmet.



„Várunk csütörtökig, hogy meglássuk tudunk-e 128 szavazatot biztosítani. A koalíciós partnerekkel tovább folynak a tárgyalások. Számunkra nagyon fontos és Aleksandar Vučić is ragaszkodott ahhoz, hogy a következő kormányban ne csak azok szerepeljenek, akik az Aleksandar Vučić - Szerbia győzedelmeskedik listán szerepeltek” – mondta Marija Obradović. Ahhoz, hogy megalakuljon az új kormány a 250 fős képviselőház több mint fele kell, hogy támogassa azt. A haladóknak koalíciós társaikkal együtt kényelmes többségük van.

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.