Ugrás a tartalomra

Vučić: Nem volt könnyű (videó)

2017-06-19
12:08
A Szerb Haladó Párt parlamenti frakciójának tagjai támogatják Aleksandar Vučić döntését, miszerint Ana Brnabić legyen a kormányalakító - erről határoztak a haladók mai frakcióülésén
A Szerb Haladó Párt parlamenti frakciójának tagjai támogatják Aleksandar Vučić döntését, miszerint Ana Brnabić legyen a kormányalakító - erről határoztak a haladók mai frakcióülésén. Vučić ma délelőtt ült tárgyalóasztalhoz a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjaival, annak reményében, hogy sikerül megszerezni a többség támogatását.    A Szerb Haladó Párt belgrádi székházában tartott megbeszéléseket Aleksandar Vučić szerb elnök a kormánypárt képviselőivel a kormányalakításra felkért Ana Brnabić parlamenti támogatásáról. A tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott. Az államfő az újságírók kérdésére, hogy támogatást vár-e a megbeszélések eredményeként, csak annyit mondott: természetesen. Aleksandar Vučić a találkozót követően szűkszavúan azt nyilatkozta, hogy nem volt könnyű az egyeztetés. Marija Obradović, a haladók alelnöke a reggel 9 órakor kezdődött gyűlés után kijelentette: a jelenlevők egyhangúlag támogatták Ana Brnabićot. Marija Obradović, alelnök, Szerb Haladó Párt: „Ami a legfontosabb, hogy mi erőteljesen támogatjuk Aleksandar Vučić döntését, amely szerint Ana Brnabić legyen a kormányfő. Ez azt jelenti, hogy a hét végéig megkezdhetjük a vitát a Szerb Köztársaság kormányának megalakításáról.” Korábban felröppent a hír, hogy közel sem biztos a parlamenti többség. Dragan Marković Palma a közelmúltban jelezte, hogy nem fogja megszavazni a kormányfő-jelöltet. A Szerbiai Szocialista Párt vezetősége a napokban elnökségi ülés után támogatásáról biztosította a kormányalakítót, ahogyan a Vajdasági Magyar Szövetség is. Úgy néz ki tehát, hogy Aleksandar Vučićnak nem a koalíciós partnereket kell meggyőznie, hanem saját pártján belül kell kialakítania a frakciófegyelmet.„Várunk csütörtökig, hogy meglássuk tudunk-e 128 szavazatot biztosítani. A koalíciós partnerekkel tovább folynak a tárgyalások. Számunkra nagyon fontos és Aleksandar Vučić is ragaszkodott ahhoz, hogy a következő kormányban ne csak azok szerepeljenek, akik az Aleksandar Vučić - Szerbia győzedelmeskedik listán szerepeltek” – mondta Marija Obradović. Ahhoz, hogy megalakuljon az új kormány a 250 fős képviselőház több mint fele kell, hogy támogassa azt. A haladóknak koalíciós társaikkal együtt kényelmes többségük van.

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Fremond Árpád

Fontos személycserék a topolyai tisztségeken

Képviselő-testületi ülést tartanak Topolyán csütörtökön, melyen fontos személycserékről is döntenek - nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke, köztársasági parlamenti képviselő
rendőr

Enyhébb büntetés a városi gyorshajtóknak

A szerbiai közlekedésbiztonsági törvénytervezet egyik váratlan újdonsága, hogy enyhébb büntetésekkel számolhatnak azok, akik lakott településen lépik át a megengedett sebességet.