Ugrás a tartalomra

Vučić: Oroszország figyelemmel kíséri a Koszovóról szóló tárgyalásokat

2018.05.09
11:44
2018.05.09
16:19
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb elnök még tegnap este tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában, aki előző nap tette le a hivatali esküjét.

A megbeszélésen a bilaterális kapcsolatok megvitatása mellett a regionális kérdésekről, elsősorban Koszovóról tárgyaltak.

Aleksandar Vučić Vlagyimir Putyin meghívására érkezett Moszkvába. A szerb államfő hangsúlyozta, megtiszteltetésként éli meg, hogy az orosz államfő ünnepélyes beiktatását követően ő lehet az első külföldi állami tisztségviselő, aki tárgyalhat Putyinnal. Aleksandar Vučić kiemelte, hogy a szerb nép sohasem feledkezik meg Oroszország nemzetközi kérdésekben Szerbiának nyújtott segítségéről. A szerb államfő Koszovó kérdéséről is tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Oroszország nélkül, Oroszország egyetértése nélkül az ENSZ-ben nem lehet megoldást találni. Ebben az értelemben Oroszország nagy figyelemmel fogja kísérni a tárgyalásainkat és annak tartalmát és úgy vélem, hogy majd időben reagál bizonyos módon. Ez nem jelent közvetlen tárgyalást, hiszen az Európai Unió közvetítésével tárgyalunk, de nagyon aktívan és nélkülözhetetlenül követni fogják a teljes folyamatot és a Belgrád és Pristina között fennálló viszonyt.”

A két elnök energetikai kérdésekről, valamint a két ország közötti katonai és kereskedelmi együttműködéséről is tárgyalt. Vlagyimir Putyin kitért Szerbia és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok idei 180 éves évfordulójára is. Az orosz elnök is elmondta, folyamatosan fejlődik a két ország közötti gazdasági együttműködés.

Vlagyimir Putyin, államfő, Oroszország: „Növekszik az árucsere közöttünk, tavaly 23 százalékkal növekedett, és nagyon örülök, hogy ma este, a holnapi ünnepség előtt kötetlen légkörben tudunk tárgyalni a teljes kapcsolati rendszerünkről.”

Aleksandar Vučić Szerbiába hívta Vlagyimir Putyint az év végén esedékes első és a második világháborúban aratott szerbiai, illetve jugoszláv győzelem, valamint Vajdaság Szerbiához csatolásának alkalmából szervezendő ünnepségre.

Aleksandar Vučić
Vlagyimir Putyin
Moszkva
Koszovó
ENSZ

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.