Ugrás a tartalomra

Vučić Oroszországban: Szerbia az EU iránt elkötelezett, de Oroszországgal is együttműködik

2017.12.21
13:16
2024.03.19
08:52
A szerb államfő elmondta, a legnehezebb utat választotta Szerbia számára, az ország helyzete nem könnyű, de ez az egyetlen lehetőség a megmaradásra.

Szerbia a szabadság, a függetlenség, az EU iránti elkötelezettség, de az Oroszországgal való együttműködés útján is marad - mondta tegnap Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, a legnehezebb utat választotta Szerbia számára, az ország helyzete nem könnyű, de ez az egyetlen lehetőség a megmaradásra.     

A szerb államfő oroszországi látogatása során a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetén tartott előadást. Aleksandar Vučić ezután megkapta az intézmény tiszteletbeli doktorának címét.

A szerb államfő hangsúlyozta, Szerbia büszke az Oroszországgal való barátságra. Szerbiának Oroszország nem Tolsztoj és Dosztojevszkij miatt a barátja, hanem a jövő miatt - tette hozzá Vučić. „Mert mi a jövőben politikai és gazdasági szempontból is együtt szeretnénk működni, azt akarom, hogy minden évben eljöjjön Belgrádba az Aleksandrov-kórus, ha tud, kétszer is, mert ezek a legkedvesebb vendégeink mindig. Minden területen a lehető legjobb módon szeretnénk dolgozni, és nem akarom ezt az együttműködést semmiféle módon sem tönkretenni.”

Az államfő mellett több miniszter is ellátogatott Moszkvába, köztük Aleksandar Vulin is. A védelmi miniszter a Szerbiai RTV csütörtöki híradójában elmondta, Szerbia helyzete jelentősen megváltozott és megerősödött a nemzetközi politikai színtéren. Vučić és Putyin oroszországi megbeszélésének eredménye a katonai technika és a harci rendszerek korszerűsítése.

Aleksandar Vulin, védelmi miniszter, Szerbia: „Nagyon fontos ez a megállapodás, nagyon fontos, hogy folytatjuk a katonai műszaki együttműködést, ez is azt mutatja, mennyire fog modernizálódni a katonaságunk. Nemcsak a légierő, hanem az egész katonaság mennyire lesz erősebb, mennyire lesz felszereltebb. Persze még egyszer megerősítették, hogy a megbeszélt időben megérkezik minden, amit megbeszéltünk, és amire a szárazföldi erőknek szüksége van.”

Harminc tank érkezik majd Szerbiába, emellett helikopterek vásárlásáról is tárgyalnak majd. Hat MI-17-es helikopter beszerzését már megbeszélték, az SZ-300-as légvédelmi rakétarendszerről pedig még korai beszélni - mondta a védelmi miniszter.

Szerbia
EU
Oroszország
Aleksandar Vučić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.