Ugrás a tartalomra

Vučić: Sokat tanulhatunk a zsidó nemzettől

2022.07.27
11:50
2022.07.27
15:50
Forrás
Pannon RTV
Sokat tanulhatunk a zsidó nemzettől - jelentette ki a szerb köztársasági elnök Belgrádban, ott, ahol a második világháború idején koncentrációs tábor működött.

A beszéd apropója az volt, hogy a régi belgrádi vásártéren megkezdődött az emlékközpont főtornyának felújítása. Arról beszélt, hogy a zsidók mellett több ezer szerb és roma származású személy is áldozatává vált a fasizmusnak. Elnézést kért a szerb elnök azért, amiért az emlékközpont az elmúlt 80 évben el volt hanyagolva. Mint mondta, nem foglalkoztak a múlttal, és a jövővel sem. A második világháborús események relativizálása nem képezheti a jelen Európájának politikáját - szögezte le az elnök.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Dwight D. Eisenhower tábornok, államférfi helyesen értékelte, hogy a jövő generációi előtt nem lesznek ott a képek, hogy megértsék, felismerjék a náci rezsim erőszakosságát. Ezért arra kérte az összes filmes csapatot, akik elkísérték őt Auschwitzba, hogy rögzítsenek mindent rögtön, szemtanúkat is szólítsanak meg, mert bizonyos helyeken a történelem útjai elvezetnek majd olyanokhoz, akik azt fogják mondani, hogy ez sohasem történt meg. És valóban, ma tanúi vagyunk több olyan próbálkozásnak, amelyek a második világháború történelmi tényeinek relativizálására irányulnak.”

zsidó
koncentrációs tábor
második világháború
fasizmus
emlékközpont
Aleksandar Vučić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.