Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia egymillió eurót utalt Drvarba

2019.09.13
21:15
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić szerb államfő Bosznia-Hercegovinába látogatott, és kiemelte: a támogatással a helyi vízvezeték-hálózat fejlesztését segítik és azt, hogy a község visszafizethesse az adósságait.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Aleksandar Vučić szerb elnök a többségében szerbek lakta Drvarban kifejtette: segíteni fogják az ott élő szerbeket, hogy könnyebben boldogulhassanak. A szerbiai vállalkozókat pedig ösztönözni szeretnék, hogy fektessenek a térségbe. A program szerint Aleksandar Vučić egy óvodát is megtekintett, valamint helyi vezetőkkel és parlamenti képviselőkkel is tárgyalt. Az 1995-ben elesett szerbek emléke előtt is tisztelegtek, amely eseményen Aleksandar Vučić is jelen volt.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Vučić Siniša Mali pénzügyminiszterrel és Aleksandar Vulin védelmi miniszterrel érkezett meg Drvarba, ahol a bosznia-hercegovinai kollektív elnökség szerb tagja, Milorad Dodik fogadta őket. A szerb államfő azt üzente: holnap, ha már nem lenne Szerbia elnöke, megmarad az utókor számára az a tény, hogy a boszniai Szerb Köztársaság minden községének, de Glamoč, Drvar, Petrovac és más szerbek lakta településeknek is anyagi támogatást nyújtott iskolák és óvodák építésére és felújítására.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Vučić kiemelte: határozatot fognak hozni szubvenciók odaítéléséről azoknak az embereknek, akik a négy községben, Petrovac, Drvar, Grahovo és Glamoč térségében szeretnének befektetéseket megvalósítani. Vučić szerint Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság együttműködése kiváló, és arra szólította fel a polgárokat, legyenek egységesek, mert csakis úgy tudnak fennmaradni: „Ha meg akarunk maradni, egységesnek kell lennünk. Én arra szólítom fel önöket itt Drvarban, mert sok egyet nem értésről is hallottam, meg Grahovoban is, és másutt is, hogy emberek, legyen egyetértés az alapvető dolgokban. Értsük meg egymást, kevesen vagyunk. Nem maradhatunk fenn, ha nem élünk egyetértésben és nem leszünk egységesek, ha nem lesz víziónk, nem csak önmagunk, hanem az egész népünk számára, az elkövetkező tíz vagy ötven évben.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Aleksandar Vučić hozzátette: ha kell, tovább növelik a Szerbiából érkező anyagi támogatást. A Bosznia-Hercegovinában élő nemzeti közösségek viszonyával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva a szerb elnök azt mondta, ő a békés együttélés híve: „Jó viszonyokat szeretnék a szerbek, a bosnyákok és a horvátok között. Ez természetes, mert Szerbia elnöke vagyok, amelynek kötelezettségei vannak a daytoni békeszerződés alapján is.”

Fotó: FoNet/TV

Az 1995-ben elesett szerbek emléke előtt is tisztelegtek, amely eseményen Aleksandar Vučić is jelen volt.

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

Milorad Dodik megköszönt minden segítséget és támogatást Szerbia elnökének: „Azért vagyunk itt, hogy önökkel legyünk ezen a fontos napon, amikor ennek a térségnek a legnehezebb történelmi napjaira emlékezünk. Amikor arra emlékezünk, hogy el kellett hagynunk az otthonainkat. De itt vagyunk, és új életet építünk, önök mellett állunk. Senki sem azért jött most ide, hogy azt mondja, maradjanak itt, mert önök tudják, hogy itt kell maradniuk. Ám, azért jöttünk ide Vučić elnökkel, hogy megmondjuk, hogy kiállunk önökért és önök mellett leszünk, és önökkel együtt állunk az új kihívások előtt, amik itt vannak. Ennek a népnek tudnia kell, hogy Vučić elnök határtalanul támogatja az itt élő szerb népet.”

Fotó: Tanjug/Szerb Államelnökség

A szerb állam a boszniai Szerb Köztársaság 63, és a bosnyák-horvát föderáció négy szerbek lakta közösségének nyújt folyamatos támogatást - tette hozzá Dodik.

Drvar
Bosznia-Hercegovina
Milorad Dodik
Aleksandar Vučić

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.