Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia a jövőben is kész vállalni a rá nehezedő terheket

2023.07.07
13:15
2023.07.07
16:24
Forrás
Pannon RTV
Magyar-szerb-osztrák migrációs csúcstalálkozót tartottak Bécsben.

A megbeszélésen számos stratégiai jelentőségű kérdésről tárgyalt a magyar miniszterelnök, a szerb államfő és az osztrák kancellár. Szerbia európai útja, a jövőbeni kihívások, az energiabiztonság és sok más aktuális téma is szóba került a felek találkozóján.

Az illegális migráció, a szervezett bűnözés elleni harc, valamint az Európai Unió menekültügyi rendszere - ezek a témák is terítéken voltak a háromoldalú csúcstalálkozón. Ennek részleteit ismertette a közös sajtótájékoztatón Karl Nehammer. Az osztrák kancellár kiemelte, Ausztria már eddig is küldött rendőröket Magyarországra és Szerbiába. A mostani találkozón pedig megállapodást írtak alá annak kapcsán, hogy a hatóságok továbbra is együttműködnek a három ország területén.

Karl Nehammer, kancellár, Ausztria: „Ezért fontos, hogy kétoldalúan is jól együttműködjünk. Ez sikerült Ausztria és Magyarország esetében, valamint Ausztria és Szerbia esetében is. Országainkat súlyosan érinti az illegális migráció. Erre már régen felhívtuk a figyelmet. Ez ellen nem könnyű felvenni a harcot és felhívni a figyelmet a problémára az EU-n belül. Időközben sikerült egy kicsit más gondolkodásmódot elérni. Azt, hogy a migráció témája most Európában napirenden van, és Ausztria számos szövetségesre talált ebben a tekintetben, hogy új intézkedéseket fogadnak el, új eljárásokat vezetnek be a szervezett bűnözés és az illegális migráció elleni küzdelemben.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, továbbra is megvédik Európát a migrációs nyomástól. Magyarország miniszterelnöke köszönetet mondott a szerb államfőnek és az osztrák kancellárnak a kiváló együttműködésért, továbbá azért is, hogy Ausztria megvédte Magyarország álláspontját az Európai Bizottság legutóbbi ülésén.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ha mi nem tennénk, amit teszünk, akkor önök nagy bajban lennének. A magyar modell, amely hatékony, egy nagyon egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be Magyarország területére, amíg az általa beadott menekültügyi kérelmet el nem bíráltuk. Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz. Ez a magyar modell, ez működik. Szerintem ezt kellene átvennie az Európai Unió minden országának.”

Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta, Szerbia bebizonyította, hogy erős, megbízható és komoly partner, aki a jövőben is kész vállalni a rá nehezedő terheket. Szerbia továbbra is jelentős országokkal ápol partnerséget és barátságot, ezáltal erősíti pozícióját a nemzetközi politikai színtéren - tette hozzá Vučić. Az államfő Szerbia gázellátására is kitért.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ami a gázt illeti, a magyar barátaink támogatásával a problémánk nagy részét sikerült megoldanunk. Nagyon hálás vagyok ebből a szempontból Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek. Szerbiában ugyanis az esti állapotok szerint 588 millió köbméter gáz volt a tartaléktárolókban, rendszeres gázáramlás mellett. Télen semmi gondunk nem kellene, hogy legyen. Attól függetlenül, hogy áremelkedésre számítok, azt hiszem, hogy ez nálunk a minimális szinten lesz, vagy egyáltalán nem lesz.”

A politikai vezetők találkozója mellett tárgyalóasztalhoz ültek Ausztria, Magyarország és Szerbia bel- és külügyminiszterei is az osztrák fővárosban.

Karl Nehammer
Szerbia
Magyarország
Ausztria
migránsok
energiabiztonság

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.