Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia legnagyobb kereskedelmi partnere Németország

2018.02.14
17:22
2024.03.19
08:32
Forrás
Tanjug
A szerb államfő a német külügyminiszterrel Szerbia EU integrációs kötelezettségeiről is tárgyalt ma Belgrádban.

Szerbia legnagyobb és legjobban teljesítő kereskedelmi partnere Németország - mondta Aleksandar Vučić, miután fogadta a Sigmar Gabriel-t.

Szerbia számára nem szentírás a 2025-ös év az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatban, azonban Aleksandar Vučić szeretné, ha az ország addigra már csatlakozna az EU-hoz. Németország külügyminiszterével való találkozót követően a szerb államfő elmondta a csatlakozási folyamatok három fő színtéren zajlanak. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Az egyik a béke és a regionális stabilitás megőrzése, a második pedig a Prištinával kapcsolatos problémák megoldása vagy ahogy a németek mondják a Koszovóval való viszony, és a harmadik kérdés elsősorban a 23. és a 24. csatlakozási fejezethez, illetve a jogállamisághoz, az igazságszolgáltatásunk működéséhez, hogy az független legyen, az ügyészséghez, aminek önállónak kell lennie és a szabad véleménynyilvánításhoz kapcsolódik.”

Szerbia egymaga nem tudja stabilizálni a térséget, de Szerbia nélkül nincs stabilitás a régióban - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Sigmar Gabriel. A hivatalban lévő külügyminiszter kijelentette Szerbia nagy jelentőséggel bír a Nyugat-Balkán és Európa jövője szempontjából is. Szerbia legfontosabb feladata az EU integráció tekintetében, hogy normalizálja a kapcsolatát Prištinával, ez az új német kormány és az EU követelése egyaránt - fűzte hozzá a német külügyminiszter. A szerb államfő a két ország közötti gazdasági együttműködésről is beszélt, emlékeztetve arra, hogy Szerbia és Németország tavaly 4,4 milliárd eurós árucserét ért el, így Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere Németország lett. Az előző évben, a szerbiai export, rekordnak számító 1,9 milliárd eurós értéket ért el.

Szerbia
kereskedelem
Németország
Aleksandar Vučić
Sigmar Gabriel

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.